четврток, 8 декември 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАГрција повторно доби помош

Грција повторно доби помош

gr2

ММФ одобри нова транша од помошта за Грција во вредност од 3,24 милијарди евра.

Одлуката на ММФ дојде, откако во понеделникот грчкиот парламент го одобри законот, со кој се предвидува исполнување на десетина услови за помош на Грција.

Собранието ги усвои мерките, кои владата на крајот на минатата година само привремено ги усвои, за да може Грција да добие нова транша помош. Многу од условите беа донесени само привремено и тие за 40 дена истекуваа, доколку парламентот не го одобреше законот.

Европските кредитори минатиот месец одобрија нов пакет помош од 49,1 милијарди евра, од кои 34,3 милијарди евра се исплатени во рок од неколку дена, а остатокот ќе биде исплатен до март.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП