Генетиката игра значајна улога во одржувањето на когнитивното здравје, но не може да се игнорира фактот дека животните навики, особено исхраната, можат значително да влијаат на здравјето на мозокот.
Иако е важно да го ограничите внесот на одредени видови храна, добрата вест е дека има многу намирници кои можат да ја подобрат функцијата на мозокот што можеме да ги вклучиме во нашата исхрана. Неврохирургот д-р Брајан Хофлингер наброја неколку такви намирници.
Риба
Рибите, особено масните, како што се лососот, пастрмката, сардината и скушата, се меѓу најдобрите намирници за здравјето на мозокот поради нивната висока содржина на омега-3 масни киселини. Туната и лососот се некои од неговите омилени избори, бидејќи, како што вели, „тие се богат извор на омега-3 масни киселини и со малку заситени масти“, што е одлично за здравјето на мозокот.
Јаткасти плодови
Јаткастите плодови содржат здрави масти кои се клучни за здравјето на мозокот. На пример, оревите се особено богати со ALA(алфа-линоленска киселина), растителна омега-3 масна киселина која ја поддржува структурата на мозочните клетки и го намалува воспалението. „Јаткастите плодови се одличен извор на протеини и здрави масти, особено оревите и ф’стаците“, вели докторот.
Лиснат зелен зеленчук
Зелениот зеленчук е богат со витамин К, кој е поврзан со подобрување на меморијата и когнитивните функции. На врвот на неговата листа се зеленчукот „како спанаќ, кељ и брокула, кои се добар извор на витамин К и фолати“, вели неврохирургот.