Според експертски истражувања, повеќе од две третини од работниците пријавуваат значителен пад на продуктивноста во попладневните часови, особено меѓу 15 и 18 часот.
Оваа појава не е случајна. Научниците објаснуваат дека телото во овој период доживува природно опаѓање на енергијата поради биоритамот и поради исцрпеноста од работниот ден.
„Често гледаме дека луѓето стануваат уморни, а концентрацијата им паѓа токму попладне. Мозокот бара одмор за да може да продолжи со ефикасна работа“, изјавува Сања Љубеновиќ, психолог и советник за работна продуктивност.
Според неа, клучно е да се разбере овој природен циклус и да се приспособи работниот распоред за да се избегнат тешките задачи во овој период.
Причини за падот на продуктивноста
Главните фактори за пад на работниот елан се комбинација од физички и ментален замор, недоволни паузи, како и лоши животни навики.
Исхраната со премногу шеќери и јаглехидрати на ручек дополнително го зголемува чувството на летаргија.
„Македонските работници често немаат време за вистински одмор на пауза, а јадат брза храна која наместо да ги полни со енергија, ги прави поспани“, додава Марија, нутриционист од Скопје.
Според неа, лесен оброк со овошје, зеленчук и протеини може значително да ја подобри енергијата и концентрацијата попладне.
Решенија за зголемување на продуктивноста
Работодавците и работниците заеднички можат да придонесат за подобрување на работната ефикасност. Техниките како кратки паузи од пет до десет минути секој час, лесни физички вежби и здрава работна атмосфера можат значително да го подобрат перформансот.
„Имплементиравме кратки групни паузи за истегнување и резултатите се одлични. Вработените се позадоволни и попродуктивни“, вели Маријана Николовска, менаџер во технолошка компанија.
Дополнително, психолозите препорачуваат приоритизација на задачите наутро кога фокусот е на највисоко ниво.
Попладневните часови можат да бидат посветени на рутински или административни работи кои бараат помалку креативна енергија.
Македонија и предизвикот на продуктивноста
Македонија, за жал, бележи значително пониска продуктивност од европскиот просек. Според официјални податоци, еден македонски работник произведува речиси двојно помалку вредност за час од работниците во ЕУ.
Експертите ова го припишуваат на застарените технологии, недостиг на обуки и недостаток на вложувања во човечки капитал.
„Компаниите мора да инвестираат во обука и подобрување на условите за работа ако сакаат задоволни и продуктивни вработени. Не може да очекуваме високи резултати со ниски вложувања“, потенцираат економистите.
Заедно до подобри резултати
Продуктивноста на работа е повеќе од статистика – таа е одраз на здравјето и задоволството на вработените.
Со мали промени во секојдневните навики, како што се правилно планирање, редовни паузи и здрав начин на живот, попладневниот пад на енергија може да се надмине.
„Најважно е да се слуша телото и умот. Не сме машини, па затоа одморот и балансот се клучот за успех“, велат експертите.
Во време кога секоја минута е драгоцена, вложувањето во продуктивноста не е само личен приоритет, туку и неопходност за општествениот и економскиот развој.
Б.З.М.