Имено, научниците откриле дека пиењето 250 милилитри сок од цвекло секој ден може значително да го намали крвниот притисок и тоа за само четири недели.
Тајмс објави дека истражувачите од Универзитетот Квин Мери во Лондон откриле дека цвеклото е богато со неоргански нитрати во исхраната. Телото ги претвора овие нитрати во нитрит, а потоа во азотен оксид, кој ги релаксира и ги шири крвните садови. Ова го прави цвеклото моќно средство за контролирање на крвниот притисок и подобрување на кардиоваскуларното здравје.
Во студијата спроведена од универзитетот, пациентите на кои им била дијагностицирана или изложени на ризик од хипертензија, било побарано да го пијат сокот секој ден четири недели. Половина од групата добила сок од цвекло, додека другата половина добила плацебо со идентичен вкус.
До крајот на испитувањето, чии резултати беа објавени во списанието Hypertension, оние кои пиеле сок од репка забележале пад на крвниот притисок кој ги вратил во нормала. Меѓутоа, две недели по завршувањето на студијата, кога учесниците престанале да пијат сок од цвекло, нивниот крвен притисок се вратил на претходното високо ниво. Ова сугерира дека одржувањето на конзистентен внес на нитрати е од суштинско значење за долгорочните придобивки.
Истакнувајќи ја важноста на цвеклото во нашата исхрана, д-р Линија Пателс објасни: „Важно е да се јаде цвекло или друга храна богата со нитрати, како што се лиснатите зеленило и тиква. Некои луѓе претпочитаат цвекло бидејќи е концентриран извор на нитрати“.
Цвеклото обезбедува повеќекратни здравствени придобивки поради неговата содржина на полифенол што помага во намалување на воспалението и нитратите, од витално значење за подобрување на протокот на крв со проширување на крвните садови, што го прави корисно за атлетски перформанси и контролирање на високиот крвен притисок.