Жалфијата е добро познато лековито растение, но можеби не сте ни свесни колку придобивки носи кога се консумира и кога е потребна за домаќинството.
Силна арома
Позната по својата силна арома и земјен вкус, жалфијата обично се користи во мали количини поради својата сила. И покрај нејзината скромна употреба, може да се пофали со богата низа на витални хранливи материи.
Во прилог на неговата кулинарска употреба, жалфија служи како природен чистач и отфрлање на инсекти. Достапна свежа, сушена или во форма на масло, оваа разновидна билка нуди низа здравствени придобивки.
Богата е со есенцијални хранливи материи
Мелената жалфија е богата со есенцијални витамини и минерали, вклучувајќи витамин К, железо, витамин Б6, калциум и манган. Покрај тоа, содржи траги од магнезиум, цинк, бакар и витамини А, Ц и Е, заедно со различни корисни соединенија како кофеинска киселина, хлорогена киселина и розмарин киселина.
Богата е со антиоксиданси
Жалфијата може да се пофали со повеќе од 160 различни полифеноли, моќни антиоксиданси кои помагаат да се зајакне одбраната на телото од штетните слободни радикали.
Демонстрирани се потенцијални антиинфламаторни, антиканцерогени и невропротективни својства поврзани со соединенијата на жалфија.
Потенцијална поддршка за оралното здравје
Антимикробните својства на жалфија помагаат во борбата против бактериите поврзани со таложење на наслаги, потенцијално намалувајќи го ризикот од расипување на забите и подобрување на оралното здравје.
Ублажување на симптомите на менопауза
Традиционално се користи за ублажување на симптомите на менопауза, се верува дека таа има својства слични на естроген кои можат да ги олеснат симптомите како што се топли бранови и прекумерно потење, иако потребни се повеќе истражувања за да се потврди ефикасноста.
Регулација на шеќер во крвта
Прелиминарните истражувања покажуваат дека жалфијата може да помогне во регулирањето на нивото на шеќер во крвта, што може да им користи на луѓето со дијабетес.
Студиите на животни сугерираат дека може да ја зголеми чувствителноста на инсулин и да го намали нивото на гликоза во крвта, иако се потребни дополнителни истражувања.
Когнитивна поддршка
Жалфијата ветува дека ги поддржува когнитивните функции и меморијата, што потенцијално се припишува на неговата содржина на антиоксиданси и способноста да ги зачува нивоата на ацетилхолин во мозокот.
Промовирање на кардиоваскуларното здравје
Конзумирањето жалфија може да придонесе за кардиоваскуларното здравје со намалување на нивото на лошиот ЛДЛ холестерол и вкупниот холестерол, додека го зголемува нивото на добриот ХДЛ холестерол.
Потенцијални антиканцерогени својства
Додека прелиминарните студии укажуваат на потенцијалот на жалфија во инхибиција на растот на клетките на ракот и поттикнување на клеточна смрт, потребни се дополнителни истражувања, особено кај луѓето, за да се потврдат овие наоди.
Други потенцијални здравствени придобивки
Жалфијата и неговите деривати се поврзани со олеснување на дијареата, анти-стареењето на кожата и други здравствени придобивки, иако овие тврдења бараат дополнителни истражувања.
Разновидна употреба во готвењето
Различните форми на жалфија, свежа, сушена или како екстракти, ја прават разновиден додаток на кулинарските креации, додавајќи длабочина на вкусот на јадењата, од супи и печења до сосови и омлети.
Вклучувањето на жалфија во вашата исхрана може да се постигне преку различни кулинарски апликации, што го прави достапен и вкусен додаток на здравиот начин на живот.