6 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕАко сакате да го намалите ризикот од рак, јадете го овој зеленчук...

Ако сакате да го намалите ризикот од рак, јадете го овој зеленчук секој ден

Сè што јадеме игра огромна улога во нашето целокупно здравје и благосостојба. Следењето одредена исхрана може да го зголеми или намали ризикот од некои состојби. Постојат дури и одредени намирници кои можат да содржат бројни здравствени придобивки, а докторката Пунам Десаи откри една од нив на TikTok.

Таа го пофали зеленчукот, кој се наоѓа во повеќето кујни и е преполн со кверцетин, кој студиите го поврзуваат со помал ризик од рак и срцеви заболувања. Обраќајќи им се на своите следбеници, д-р Десаи рече: „Јас сум доктор и редовно јадам кромид. Содржи нешто што се нарекува кверцетин, што му дава моќни антиоксидантни и антиинфламаторни својства“.

Истражувањата покажаа дека антиоксидансите во кверцетинот можат да ги отстранат штетните хемикалии наречени слободни радикали од нашето тело. Тие можат да ги оштетат клеточните мембрани, да се мешаат со ДНК и да ги убијат клетките. Тие исто така можат да помогнат во намалувањето на отокот, да ги убијат клетките на ракот, да го контролираат шеќерот во крвта и да помогнат во запирање на срцевите заболувања.

„Кверцетинот може да ја забави прогресијата на ракот преку различни механизми, вклучувајќи намалување на мутираните p53 протеини, прекин на фазата G1, инхибиција на тирозин киназа и намалување на клеточното преживување, пролиферација на протеини и антиапоптотични протеини. Концептот на кверцетинот како антиканцерогено соединение е поддржан и од различни студии“, вели докторката.

Истражувањето од 2023 година ги потврдува изјавите на докторката.

„Кверцетинот има истакната медицинска вредност кај кардиоваскуларните заболувања, како што се антиоксидација, намалување на миокардна фиброза, подобрување на вентрикуларното ремоделирање и срцевата функција, заштита на васкуларниот ендотел, срцева слабост, спречување на повреда на реперфузија на исхемија и регулирање на крвниот притисок“, се вели во студијата.

Сепак, д-р Десаи забележува дека здравствените придобивки од кромидот зависат од видот што го јадеме и како го јадеме.

„Црвениот кромид содржи повеќе кверцетин од белиот кромид, па затоа почесто го избирам црвениот. Исто така, ако готвите кромид, го намалува нивото на кверцетин. Затоа јадам сиров кромид за да ги максимизирам здравствените придобивки. Исто така, надворешните слоеви содржат повеќе кверцетинотколку внатрешните слоеви“, заклучила докторката

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП