29 мај, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Coinbase“ изненади со првиот квартален профит по две години

„Coinbase“ изненади со првиот квартален профит по две години

Американската берза за криптовалути „Coinbase Global“ објави профит за прв пат по две години во четвртиот квартал благодарение на растот на приходите од тргување. Тоа ја зголеми цената на акциите на компанијата, завршувајќи ја сесијата за 3,3%, што надмина 14% во после-пазарното тргување.

Приходите се зголемија за 51% до 953,8 милиони долари, што е значително над просечната прогноза од 826 милиони долари меѓу аналитичарите анкетирани од „Bloomberg“. Нето приходот беше 273 милиони долари или 1,04 долари по акција, во споредба со загубата од 557 милиони долари или 2,46 долари по акција, една година порано. Ова е јасно од писмото до акционерите од петокот. Аналитичарите очекуваа нова квартална загуба.

Приходите од трансакциите на потрошувачите речиси се удвоија од претходниот квартал на 492,5 милиони долари, а приходите од институционални трансакции се повеќе од двојно зголемени на основа слично на 36,7 милиони долари.

„„Coinbase“ нашироко се сметаше за непрофитабилна компанија и овој квартал може да почне да ја менува таа слика понатаму“, коментира Овен Лау, аналитичар во „Oppenheimer & Co“. „Мислам дека следниот чекор ќе биде да се види дали „Coinbase“ може да ја одржи профитабилноста цела година“, додаде тој.

Вол Стрит го набљудува „Coinbase“ за знаци дали новиот бран на спот средства со кои се тргува со размена на биткоини (ETF) во САД би можел да изеде дел од приходите од малопродажбата на берзата.

Акциите на компанијата се зголемија речиси петкратно минатата година, откако избришаа 86% од нивната вредност во 2022-ра година.

Во писмото до акционерите, „Coinbase“ ја наведува „возбудата“ поради одобрувањето на спот биткоин ЕТФ, како и широките очекувања за подобрување на макро условите во 2024-та година, како причини за наглото зголемување на нестабилноста на крипто во четвртиот квартал.

Инвеститорите, исто така, го следат ефектот на новите алатки врз приходите од надоместоците за управување, кои се зголемија на 19,7 милиони долари во четвртиот квартал. „Coinbase“ е избраната платформа за осум од тргуваните спот-биткоин фондови.

Исто така, на крајот на кварталот е забележан раст на кредитите на институционални клиенти – до 399 милиони долари, посочуваат од компанијата.

Алесија Хас, главен финансиски директор на „Coinbase“, коментираше во интервју дека фирмата планира „скромно зголемување“ на својата работна сила. Платформата исто така гледа позитивен ефект од лансирањето на ETФ преку „зголемен ангажман“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП