28 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕОвие намирници се најдобри за детоксикација на телото

Овие намирници се најдобри за детоксикација на телото

Повеќето луѓе се соочуваат со зголемен стрес кога не успеваат да се придржуваат до здравите животни навики, особено правилата за здрава исхрана, па посегнуваат по сендвичи, лиснати теста, грицки и јадат кога се гладни, доцна навечер и брзаат.

Поради оваа причина, понекогаш е корисно да се детоксицира телото, така што три до пет дена се држиме до полесна исхрана, со што е можно повеќе овошје и зеленчук или смути, со чија помош можеме да го стимулираме елиминацијата на токсини од телото.

Зелениот лиснат зеленчук, како што се кељот, спанаќот, блитвата, зелената салата и руколата, се исклучително корисни во ваквите програми бидејќи го стимулираат варењето. Богат е со хлорофил, кој придонесува за отстранување на токсините од телото и ја поддржува работата на црниот дроб. Јадете го сирово или на пареа за да ги зачувате вредните состојки.

Друг вид зеленчук кој е корисен за чистење на организмот е коренест зеленчук, особено цвекло, магдонос и целер.

Цвеклото помага за чистење на црниот дроб, а целерот е одличен прочистувач на крвта и го поттикнува варењето. Магдоносот го стимулира мокрењето и на тој начин придонесува за исфрлање на токсините од телото. Добро е да ги користите сирови во смути за време на диета за детоксикација. Корисно е да додадете малку сок од лимон во ваквото смути бидејќи лимонот го поддржува искористувањето на железото, кое го има во изобилство во цвеклото.

Зачините се исто така корисна помош за чистење на телото, а меѓу нив дефинитивно е и лукот. Содржи органосулфурни состојки: алиин, кој се преведува во алицин, потоа дијалил дисулфид. Познато е дека делува како антиканцероген, антимикробен, антиоксиданс, го намалува крвниот притисок и помага во регулирањето на шеќерот и липидите и помага во заштитата на црниот дроб од токсичните ефекти на некои лекови, како парацетамол и гентамицин. Добар избор се и ориганото, рузмаринот, анасонот и споменатиот магдонос.

Храната богата со растителни влакна поттикнува и детоксикација на организмот бидејќи позитивно делува на варењето. Меѓу нив се цели зрна, кафеав ориз и овошје и зеленчук, на пример банани, јаболка, артишок, зелка, брокула и слично.

Овошјето е исклучително корисно за организмот, особено оние богати со витамин Ц, кој е еден од најмоќните антиоксиданси. Освен агруми, задолжително во исхраната внесете и калинки, јагоди и други бобинки, кои поради високата доза на фитоестрогени помагаат и во регулација на хормоните.

Треба да се има на ум дека за квалитетно варење и метаболизам, многу е важно организмот да му обезбеди доволно течност, вода и/или билни чаеви (зелениот чај е особено корисен за чистење на телото од токсини), но и повеќе движење. Накратко, ако сакате да останете здрави, не прескокнувајте барем половина час пешачење дневно.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП