4 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕОва е најздравиот зеленчук на светот, а расте и кај нас

Ова е најздравиот зеленчук на светот, а расте и кај нас

Старите Египќани и Грци го сметале раштанот за свето растение со чудесни својства.

Раштанот се смета за една од најздравите намирници во светот и тоа не без причина: нискокалорична и богата со витамини и минерали, но сепак е потценета во споредба со кељот, зелката, блитвата или спанаќот.

Раштанот содржи супстанции кои го активираат производството на ензими во црниот дроб и на тој начин помагаат во неутрализирање на канцерогените клетки. Истражувањата покажуваат дека луѓето кои јадат големи количини раштан и други растенија од исто семејство имаат многу помал ризик од развој на неколку канцерогени заболувања како што се рак на белите дробови, мочниот меур, простатата, дебелото црево, дојката и јајниците.

Раштанот како заштитник од рак на јајниците

Раштанот е богат и со флавоноид наречен маемферол. Истражувањата покажуваат дека жените имаат 40 отсто помал ризик од рак на јајниците доколку консумираат поголеми количини на маемферол. Покрај раштанот, оваа супстанца ја има и во зелениот чај, кромидот, брокулата, празот, спанаќот и боровинките.

Идеално би било да јадете раштан 3 до 5 пати неделно. За да извлечете максимум од раштанот, потребно е само да го варите 5-10 минути и да го зачините со морска сол, маслиново масло и лимон. Може да се додадат и лук и бибер.

Каротеноидите од јаткастите плодови го намалуваат ризикот од развој на катаракта

Раштанот е познат и по супстанциите наречени каротеноиди. Истакнуваме два каротеноиди: лутеин и зеаксантин. Овие две состојки делуваат на очите како очила за сонце и го спречуваат оштетувањето на очите од прекумерното изложување на ултравиолетовите зраци. Истражувањата покажаа дека овие два картеноиди го намалуваат ризикот од развој на катаракта.

Раштанот е богат со витамини А, Ц, Б6, но и со магнезиум, целулоза, калциум и бакар. Комбинацијата на витамини, минерали и други хранливи материи го прави раштанот суперѕвезда на здравата храна.

Листовите пред конзумирање треба да се измијат под млаз ладна вода, но не треба да се натопуваат во вода бидејќи се губат витамините растворливи во вода. Останува свеж во фрижидер до пет дена. Да се ​​чува со користење на проѕирна фолија за да се исцеди што повеќе воздух. На тој начин нема да венеат, да пожолтат и да изгубат вредни состојки.

Њујорк тајмс пишуваше за раштанот

Дека овој древен медитерански зеленчук е популарен во светот, сведочи и фактот што престижниот Њујорк Тајмс го рангираше раштанот меѓу најздравите и најскапите намирници, за кои, поради неговите исклучителни хранливи и лековити својства, обожавателите ќе се наплаќаат и до сто долари. Оваа билка во последните десет години доживеа вистински бум на американските менија, а многу експерти ја препорачуваат како незаменлив дел од менито. Но, малку заборавениот рашта се враќа во нашите ресторани.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП