20 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАБританската економија ги изненади аналитичарите

Британската економија ги изненади аналитичарите

Британската економија порасна повеќе отколку што сугерираа првичните податоци, покажаа новите резултати во петокот, добри вести за премиерот Риши Сунак неколку дена пред почетокот на годишната конференција на неговата Конзервативна партија.

Нагорната ревизија на бруто домашниот производ (БДП) што Канцеларијата за национална статистика (ONS) ја објави во петокот покажа дека Британија повеќе не заостанува зад другите индустријализирани земји во нејзиното закрепнување од пандемијата. Германија и Франција се веќе на дното на рангирањето, а Велика Британија е на второто последно место.

Економијата на Обединетото Кралство порасна за 2% повеќе во вториот квартал од првично предвиденото, бидејќи до крајот на 2021-ва година врати дел од БДП-то избришан за време на пандемијата. Така, БДП-то останува 1,8% над нивото од пред Ковид-19.

Економијата на Германија е само 0,2% поголема од нивото пред пандемијата, додека француската економија порасна за 1,7%.

Годишниот раст на БДП-то за 2022-ра година исто така беше ревидиран на 4,3% од 4,1%. Поголемиот дел од растот се должи на нагорните ревизии во 2021-ва година, бидејќи Британија се опоравува од длабоката пост-Ковид рецесија. Растот во 2021-ва година беше на ниво од 8,7% наспроти претходно пријавените 7,6%.

Податоците ќе бидат поздравени од властите како доказ за стабилност за време на најлошата криза со трошоците за живот во последните децении. За Сунак, тие доаѓаат во вистинско време, токму кога Конзервативната партија се соочува со својата годишна конференција во услови на лоши резултати од анкетите, една година пред следните општи избори и несогласувања околу иднината на водечкиот железнички проект.

„Денешните резултати уште еднаш докажуваат дека скептичните експерти грешат“, рече во изјавата канцеларот на државната каса Џереми Хант.

„Најдобар начин да се одржи растот е да се држиме до нашиот план за преполовување на инфлацијата оваа година, бидејќи Меѓународниот монетарен фонд предвидува дека ќе пораснеме повеќе од Германија, Франција и Италија на долг рок“, додава Хант.

Сунак во своите предизборни ветувања го издвои решавањето на проблемот со инфлацијата и економскиот раст како врвни приоритети. Конзервативната влада треба да го поттикне растот за да генерира приход за да ги плати јавните услуги без да ги зголемува даноците. Институтот за фискални студии пресметал дека до изборите следната година, овој парламент ќе ги зголеми даноците најмногу во британската историја.

Денешните податоци, исто така, покажаа дека реалните расположливи приходи се зголемија за 1,2%, бидејќи платите и бонусите се зголемија побрзо од цените, намалувајќи ги силните притисоци врз трошоците за живот. „ONS“ како причина за ова ги наведе договорите за плати во јавниот сектор.

Дефицитот на тековната сметка на Британија се зголеми на 25,3 милијарди фунти (31 милијарди долари) од 15,2 милијарди фунти пред прилагодувањето.

Ревизиите на БДП-то во вториот квартал ги ажурираат податоците на националната сметка, покажувајќи како се одвива економијата во период на забрзана инфлација и повисоки каматни стапки. На 1-ви септември, британската канцеларија за статистика изврши корекција на податоците до крајот на 2021-ва година, што делумно ја промени економската слика за време на пандемијата. Користејќи нови методологии, специјалистите открија дека производството во здравствениот сектор е посилно отколку што се мислеше.

И покрај подобрувањето, перформансите на Велика Британија во 2022-ра година и првата половина на 2023-та година се релативно слаби, иако подобри отколку што се мислеше првично, при што БДП-то порасна за вкупно 1,2% во тој период. Секоја друга земја од Г7, со исклучок на Германија, забележа побрз раст во текот на тие 18 месеци.

„За жал, оваа снимка од економските податоци не ја менува целокупната слика за слабеењето на економијата“, коментира Џејк Фини, економист во „PwC“.

„Ако нешто, ревизиите на бројките за БДП-то може маргинално да ги намалат прогнозите за раст на Велика Британија за 2023-та и 2024-та година бидејќи ги намалуваат шансите за закрепнување на растот“.

Овие релативни резултати во Британија сѐ уште се предмет на промена. Таа е една од првите земји во светот што ги прегледа своите сметки користејќи нов метод. Како што другите го следат нејзиното водство, рангирањето на Г-7 може да се промени.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП