26 февруари, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕКолку долго делува кафето?

Колку долго делува кафето?

Утринското кафе на многумина им е единствен начин успешно да ги отворат очите и да го започнат новиот работен ден, но и тој учинок не е вечен, велат научниците.

Имено, едно истражување покажа дека постојат ситуации во кои кофеинот повеќе нема исто дејство, а тоа е по три дена лош сон.

Многу е едноставно – колку помалку спиете толку кофеинот послабо делува бидејќи телото повеќе нема доволно енергија за да го поддржи.

Во текот на истражувањата е извршен експеримент благодарение на кој е докажано дека ненаспиените луѓе кои земале кофеин, за разлика од другите групи кои земале плацебо биле понервозни и попоспани од нив.

Ако знаете дека ви следат неколку напорни денови обидете се да се наспиете со цел кафето да ви даде дополнителен стимуланс кој ќе ви помогне да издржите.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП