Руската нутриционистка Зухра Павлова тврди дека после полни, јубилејни 40 години се видливи последиците од невниманието од младоста.
Сепак, нема ништо што здравите навики не можат да го решат и да му помогнат на вашето тело да избегне проблеми со срцето, црниот дроб, зглобовите и вишокот килограми.
Таа вели дека, покрај бројните промени, нутриционистите советуваат и промена на исхраната, бидејќи е вистинско време да се отстранат некои намирници од менито.
„Можете да заборавите на чипсот и газираните пијалоци. Разновидна исхрана е неопходна за пред сѐ да го одржите целото тело во здрава состојба. За да го постигнете ова, мора да јадете грашок, грав, леќа, наут, житарки и млечни производи“, објаснува Павлова и додава дека е неопходно нашето мени често да вклучува: морска риба, печурки, грејпфрут, зелен зеленчук, хељд, ореви, брокула, но и куркума и ким.
Исто така, нутриционистката истакнува дека е важно да се пие што повеќе вода, бидејќи таа игра голема улога во функционирањето на организмот. Покрај водата, во секојдневната исхрана пожелни се и билните чаеви, пишува „City Magazine“.
Што не треба да се јаде по 40-тата година?
Намалувањето на внесот на шеќер е основа за поздрав живот.
„Шеќерот е една од намирниците со висок гликемиски индекс. Го забрзува стареењето на мозокот, одлично „гориво“ за малигните клетки. Ги оштетува протеините на сврзното ткиво кое ја старее кожата, крвните садови и внатрешните органи. Дефинитивно мора да се откажете од соковите и пецивата. Исто така, обидете се да го намалите белиот леб, тестенините, белиот ориз и житарките“, објасни Павлова.
Докторката потсети и на штетата што може да ја предизвика брзата храна, бидејќи, како што објаснува, преработената и пржената храна, особено месото, предизвикува воспаление на црниот дроб, крвните садови и зглобовите, што резултира со проблеми со кожата, метаболизмот и зголемување на телесната тежина.