14 јули, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕДали можеме да изгубиме тежина ако пиеме повеќе вода?

Дали можеме да изгубиме тежина ако пиеме повеќе вода?

Иако веќе е познато дека е добро да се консумираат минимум два литра вода дневно, некои диети се потпираат на двојно повеќе вода. Сепак, се поставува прашањето дали ова се само митови или вистинити се диетите кои се поткрепени со овој внес на вода?

Многумина кои се водат по диети кои во основа бараат внесување на големи количества вода, велат дека водата освен што зафаќа простор за храна, помага во согорувањето на калории и масти. За жал, има малку студии кои би го потврдиле ова.

Првиот мит: Водата согорува калории

Една кратка студија во која учествуваа 14 луѓе покажа дека пиењето 500 милилитри вода ја зголемува потрошувачката на енергија за одмор за околу 24 проценти. Ова исто така важи и за времето пред тренинг.

Иако ова може да звучи одлично, овој ефект траеше само еден час. Просечен возрасен со тежина од 70 килограми би користел само дополнителни 20 калории, како четвртина од бисквит, за секои 500 милилитри вода што ќе ја испие.

Друга студија на осум млади возрасни покажала зголемување на потрошувачката на енергија само кога водата била ладна и од фрижидер. Потоа следеше скромно зголемување на потрошените калории за четири проценти. Ова може да биде затоа што телото треба да користи повеќе енергија за да ја доведе водата до температурата на телото или затоа што му треба повеќе енергија на телото да го филтрира зголемениот волумен на течност низ бубрезите.

Повторно, овој ефект беше забележан само околу еден час.

Така, иако тоа може да биде научно можно, вистинското нето зголемување на потрошените калории е мало. Да речеме, ако пиете дополнителни 1,5 литри вода дневно, би заштедиле помалку калории отколку што има во една кришка леб.

Друг мит: Водата го намалува апетитот

Ова е делумно точно, имајќи предвид дека ако вашиот стомак е барем делумно исполнет со вода, има помалку простор за храна. Тоа го потврдуваат бројни студии, особено кога се работи за постари лица. Исто така, на луѓето кои се болни или имаат проблеми со исхраната не им се советува да пијат вода пред оброк.

Една студија покажа дека постарите луѓе изгубиле два килограми во рок од 12 недели кога пиеле вода пред оброците. Од друга страна, помладите учесници (до 35 години) не ослабнале, без разлика дали пиеле вода пред оброк или не. Така, иако може да влијае на намалување на апетитот, најверојатно новата тежина нема да се задржи долго.

Ако се обидувате да јадете помалку и да изгубите тежина, пиењето премногу вода можеби не е одлично решение.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП