25 јули, 2024
ПочетнаКОМПАНИИUBS очекува загуби од 17 милијарди долари поради преземањето на Credit Suisse

UBS очекува загуби од 17 милијарди долари поради преземањето на Credit Suisse

Швајцарската банкарска групација UBS очекува финансиски удар од околу 17 милијарди долари поради преземањето на компромитираната банка Credit Suisse, објави банката во регулаторното поднесување.

UBS проценува негативно влијание од околу 13 милијарди долари поради прилагодувањето на „објективната вредност на средствата и обврските“ на купената банка. Дополнителни четири милијарди се претпоставуваат како загуби во потенцијалните судски и регулаторни трошоци кои произлегуваат од одливот на средства.

UBS, сепак, процени дека ќе резервира еднократна добивка што произлегува од таканаречената „негативна добра волја“ од 34,8 милијарди долари со купување на Credit Suisse за дел од нејзината книговодствена вредност, пишува Ројтерс.

Тоа дефинитивно ќе помогне да се апсорбираат потенцијалните загуби и би можело да го зголеми профитот на гигантскиот заемодавател во вториот квартал доколку UBS го затвори договорот следниот месец како што е планирано.

UBS рече дека проценките се прелиминарни и бројките може значително да се променат подоцна. На финансиските информации им недостига проценка на резервацијата за реструктуирање бидејќи таа ќе биде резервирана по затворањето на трансакцијата.

Аналитичарите во Jefferies процениле дека трошоците за реструктуирање, одредбите за судски спор и планираното затворање на несуштинската единица може да изнесуваат 28 милијарди долари.

Во меѓувреме, UBS воведе голем број ограничувања на Credit Suisse додека преземањето е во тек.

Во одредени случаи, Credit Suisse не може да одобри нова кредитна линија или кредитна линија која надминува 100 милиони швајцарски франци (113 милиони американски долари) за заемопримачи на инвестициска класа или повеќе од 50 милиони франци на заемопримачи кои не се инвестициски, покажуваат новите поднесоци.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП