3 март, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Qualcomm“ не очекува итно закрепнување на побарувачката за паметни телефони

„Qualcomm“ не очекува итно закрепнување на побарувачката за паметни телефони

Производителот на чипови за мобилни телефони „Qualcomm“ испорача мрачна прогноза за продажба бидејќи сигнализираше дека пазарот на паметни телефони е повеќе проблематичен од очекуваното.

„Qualcomm“, кој продава чипови за комуникација и обработка на податоци важни за телефоните на „Apple“ и „Samsung“, беше потресен во последните квартали од падот на продажбата на телефони, иако предвидува раст на поновите пазари за своите чипови, вклучувајќи ја и автомобилската индустрија.

„Макроекономскиот контекст што се развива доведе до дополнително влошување на побарувачката, особено за мобилни телефони, во поголема мера од претходно прогнозираните“, рече главниот извршен директор Кристијано Амон.

Компанијата објави приход од 9,28 милијарди долари во својот фискален втор квартал, што е пад од 17% во однос на претходната година. Профитот падна за 42% на 1,7 милијарди долари во периодот. Приходите ги надминаа очекувањата на Волстрит, според истражувањето на „FactSet“ на аналитичарите, но профитот ги пропушти прогнозите на пазарот.

Компанијата, исто така, постави слаба прогноза за својот тековен квартал, проектирајќи приход меѓу 8,1 и 8,9 милијарди долари, што е под проценките на аналитичарите од околу 9,1 милијарди долари.

„Qualcomm“ рече дека послабата побарувачка за телефони на глобално ниво, како и проблемите во економијата во целина, влијаеле на прогнозата.

Амон, исто така, рече дека иако кинескиот пазар на паметни телефони се очекува да закрепне подоцна оваа година, „QUALCOMM“ не гледа знаци за тоа закрепнување. „Qualcomm“ продава чипови на врвни кинески производители на телефони.

Производителот сигнализираше дека глобалните испораки на телефони оваа година најверојатно ќе паднат меѓу 5 и 10%, што е полоша претпоставка од првичните прогнози.

„Додека не се нормализира побарувачката и не се подобри видливоста, очекуваме клиентите да останат внимателни при купувањето“, рече главниот финансиски директор на „Qualcomm“, Акаш Палхивала.

Компанијата ги намалува оперативните трошоци за 5% оваа финансиска година, рече Палхивала, и може да направи повеќе намалувања во зависност од тоа како ќе се развиваат пазарните услови. Тој, исто така, предупреди дека некои од проблемите кои тежат на продажбата овој квартал може да продолжат и во следниот. Акциите на компанијата паднаа за повеќе од 4% во тргувањето по работното време

Пригушената прогноза, исто така, одразува поголем од очекуваниот пад на приходите поради периодот на купувања од клиент кој купува само мобилни модеми од „Qualcomm“, соопшти компанијата. „Apple“ одговара на тој опис, иако „Qualcomm“ не го именуваше клиентот.

Минатата недела, „International Data Corp“ објавија дека испораките на паметни телефони во првиот квартал паднаа на годишно ниво седми последователен период и беа намалени за околу 14,6% на глобално ниво. Според „IDC“, побарувачката треба да закрепне до крајот на годината.

Многу производители на чипови беа погодени од нестабилноста на пазарот што започна минатата година бидејќи потрошувачите се воздржаа да купуваат компјутери, паметни телефони и друга електроника откако ги купија како колачи на почетокот на пандемијата. Само минатата недела, „Intel“, најголемиот американски производител на чипови по приходи, ја објави својата најлоша фискална загуба досега во првиот квартал, иако укажа на некои знаци дека клучниот пазар на компјутери се опоравува.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП