26 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕБројни здравствени придобивки: Откријте за што се добри леблебиите

Бројни здравствени придобивки: Откријте за што се добри леблебиите

Покрај уникатниот вкус и арома, леблебиите имаат и многу здравствени придобивки.

Еве неколку здравствени придобивки од леблебиите:

Богата со растителни влакна

Леблебијата е богата и со растворливи и нерастворливи влакна. Додека растворливите влакна помагаат да се одржи жолчката под контрола, нерастворливите влакна го поттикнуваат варењето и помагаат во губење на тежината. Исто така, тие прават да се чувствувате сити подолго време.

Извор на протеини

Многу вегетаријанци го пропуштаат протеинот што лесно може да се добие од храната од животинско потекло. За да го избегнете ова, можете да се одлучите за оброк со леблебија и интегрална пченица. Ова е добар извор на протеини без додадени калории и незаситени масти.

Богата со манган

Манганот е минерал кој му помага на телото да произведува енергија. Една шолја леблебија два или три пати неделно е доволна за да ги наполните батериите цела недела. Најдобар начин е да ги јадете како закуска или да ги сварите со малку сол.

Извор на железо

Леблебијата богата со железо и е важен природен додаток за жените со менструација, доилки или трудници. Децата кои растат исто така имаат корист од вклучувањето леблебија во нивната исхрана.

Го регулираат нивото на шеќер

Растворливите влакна во леблебијата ќе помогнат да се држи под контрола шеќерот во крвта. Ако сте отпорни на инсулин или имате дијабетес, леблебијата е добра и обезбедува постојано бавно горење.

Одлична за срцето

Редовното консумирање леблебијат помага да се намали ЛДЛ или лошиот холестерол во вашето тело. Високиот холестерол може да предизвика мозочен удар и срцев удар, а леблебијата е природен начин за намалување на лошиот холестерол во вашето тело. Леблебијата содржи и големи количини на фолна киселина и магнезиум кои се добри за очите и зголемен проток на крв.

Тие дејствуваат како антиоксиданти

Леблебијата го намалува ризикот од рак на дојка, штити од остеопороза и топли бранови за време на менопаузата. Тие немаат силен вкус и можат да се користат за подготовка на секое јадење. Готвењето станува полесно ако ги потопите во вода неколку часа пред да ги подготвите.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП