14 јуни, 2024
ПочетнаКОМПАНИИДрама на состанокот на Кредит Свис: „Украдовте сè“, „Лушпите од ореви вредат...

Драма на состанокот на Кредит Свис: „Украдовте сè“, „Лушпите од ореви вредат колку акциите“

Акционерите на Credit Suisse рекоа дека се чувствуваат „пропаднати“ и „измамени“ откако пропаднатата банка беше спасена од нејзиниот долгогодишен ривал UBS.

Би-Би-Си објави дека во вторникот, 167-годишната швајцарска банка се соочила со инвеститорите за прв пат по договорот за преземање и за последен пат како независна фирма.

Претседателот на Credit Suisse Аксел Леман рече дека „навистина му е жал“. Тоа не помогна многу – еден инвеститор им рекол на директорите дека акционерите им „украле се“.

Кредит Свис беше спасен од УБС минатиот месец, во договор со посредство на властите, откако турбуленциите во банкарскиот сектор во САД предизвикаа драстичен пад на акциите на некогаш преподобниот швајцарски заемодавач, известува Инвеститор.

Банката се бори со години по серија скандали, проблеми со регулаторната усогласеност и лоши финансиски резултати.

Леман на годишното генерално собрание им кажа на инвеститорите дека менаџментот имал план да ги промени работите, но дека тоа е „спречено“ од стравувањата предизвикани од колапсот на Silicon Valley Bank (SVB) во САД.

Но, еден акционер сугерираше дека одборот бил распнат во средниот век.

Друг држеше вреќа со празни лушпи од ореви, велејќи дека чинат исто колку една акција од Credit Suisse.

Извршниот директор на Credit Suisse, Улрих Кернер, рече: „Разбирам дека се чувствувате разочарани, шокирани или лути“.

„Го споделувам разочарувањето со вас, нашите акционери, но го споделувам и разочарувањето на сите наши вработени, наши клиенти и, на крајот, на јавноста“, додаде тој.

На акционерите и во Credit Suisse и UBS – кои ќе одржат состанок со инвеститорите во среда, не им беше дозволено гласање за преземање поради итни мерки преземени од швајцарската влада за да се забрза договорот.

Леман рече дека единствената друга опција ќе биде банкрот.

„Тоа би довело до најлошото сценарио, односно целосна загуба за акционерите, непредвидливи ризици за клиентите, тешки последици за економијата и глобалните финансиски пазари“, рече тој.

„Наша должност беше да ги заштитиме интересите на нашите акционери колку што можеме за да обезбедиме сигурност на нашите клиенти. Направивме се што можевме во границите на можното“, увери Леман.

Шефовите на Credit Suisse знаеја дека ќе има непријатност на оваа средба, но и покрај бројните извинувања, акционерите останаа лути.

Вообичаено е швајцарците од средната класа, особено постарите, да инвестираат пари во неколку акции како резерва за своите пензии. Што тие традиционално го сметаат за безбедно? Двете најголеми банки во Швајцарија. Но, сега акциите на Credit Suisse вредат помалку од 10% од она што вредеа пред две години, според Би-Би-Си.

Еден човек кој претставуваше група акционери го обвини менаџментот на Credit Suisse за „алчност и неспособност“, друг укажа на неговата црвена вратоврска, велејќи дека ја носел за да го застапува „црвениот картон“ што Credit Suisse го заслужува.

Други, пак, го насочија својот гнев кон швајцарската влада, која ја принуди UBS на преземање во текот на само еден викенд додека пазарите беа затворени. Некои од нас, рече еден акционер, поминуваат повеќе време во изборот на нов телефон.

Ослободувањето на гневот на инвеститорите е единствената акција што акционерите можат да ја преземат; договорот со UBS е завршен. Повторно извинувајќи се, извршниот директор Улрих Кернер рече дека има мал избор, или договор со UBS или банкрот, што според него ќе биде катастрофално не само за Швајцарија, туку и за целата глобална економија.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП