недела, 26 март 2023
ПочетнаЗДРАВЈЕПредупредувачки знаци дека срцето слабо ви работи: Многу луѓе обрнуваат внимание кога...

Предупредувачки знаци дека срцето слабо ви работи: Многу луѓе обрнуваат внимание кога веќе е доцна

Срцевата болест или срцевата слабост може да предизвика рани, суптилни симптоми кои можат да бидат „предзнаци“ за влошување на болеста, се вели во извештајот на Американското здружение за срце.

Извештајот, објавен во медицинското списание Circulation, ги презентира најновите наоди за симптомите на срцевите заболувања, како и за други кардиоваскуларни болести, вклучувајќи го и мозочниот удар.

Срцевите заболувања се јавуваат кога срцето не може да пумпа доволно крв и кислород до другите органи. Тоа може да биде фатално. Обично не може да се излечи, но раниот третман може да им помогне на луѓето да живеат подолго и да имаат подобар квалитет на живот, според Центрите за контрола и превенција на болести. Третманот вклучува лекови, физичка активност и намалување на количината на сол во исхраната.

Според ЦДЦ, околу 6,2 милиони возрасни Американци имаат проблеми со срцето.

Пушењето, прекумерното консумирање алкохол, недоволната физичка активност и лошата исхрана – кои содржат премногу сол, масти или холестерол, сето тоа го зголемува ризикот од срцева слабост. Медицинските состојби, како што се срцевите заболувања, претходните срцеви удари, високиот крвен притисок, дебелината и дијабетесот исто така го зголемуваат ризикот од оваа состојба.

Срцевата слабост најчесто предизвикува отежнато дишење

Недостатокот на здив е „значајна“ карактеристика на срцевата слабост, се вели во извештајот. Тешките проблеми со дишењето се поврзани со зголемен ризик од смрт, според Американското здружение за срце.

Во извештајот се забележува дека други медицински состојби кои предизвикуваат проблеми со дишењето, како што е хронично опструктивно белодробно нарушување, може да се појават заедно со срцева слабост.

Други вообичаени симптоми на срцева слабост вклучуваат чувство на општ замор и отечени стапала, нозе или глуждови, според ЦДЦ.

Раните симптоми вклучуваат гадење

Раните симптоми на срцева слабост вклучуваат вознемирен стомак, гадење, повраќање и губење на апетит, се вели во извештајот.

Губењето на мускулите како резултат на срцева слабост може да укаже на тоа дека болеста напредува во понапредни стадиуми, се вели во извештајот.

Други симптоми вклучуваат несоница, депресија и анксиозност

Прегледот покажа дека 25 до 30% од возрасните со срцева слабост пријавиле нарушувања на расположението, главно депресија и анксиозност, како и несоница.

Срцевата слабост предизвикува несоница поради неколку причини. Прво, луѓето со срцева слабост честопати остануваат без здив кога лежат рамно. Второ, несакан ефект на лековите за срцева слабост може да предизвика луѓето да одат повеќе во тоалет ноќе, бидејќи лекот ослободува течност што се акумулира во белите дробови, предизвикувајќи отежнато дишење, а долните екстремитети, предизвикувајќи отечени нозе.

Жените со срцева слабост имаат поголема веројатност да добијат нервозен желудник

Во извештајот се наведува дека жените со срцева слабост почесто пријавуваат гадење, палпитации, вознемирен стомак, потење, оток, болка, депресија, анксиозност и понизок квалитет на живот.

Срцевата слабост се дијагностицира на подоцнежна возраст кај жените, а жените може да имаат повеќе истовремени заболувања, што делумно може да ги објасни овие разлики, соопшти Американското здружение за срце.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП