Шведските научници докажаа дека инсектицидите, фунгицидите и регулаторите за раст на растенијата можат да се акумулираат во телата на децата и возрасните.
Меѓутоа, ако не консумираме храна загадена со пестициди само две недели, нивото на овие токсини во нашето тело паѓа на нула.
Еве зошто е важно да избегнувате храна третирана со пестициди:
Здравјето на мозокот: Еден труд од 2008 година наведува дека голем број пестициди се сметаат за невротоксини кои можат да влијаат на мозокот на цицачите и луѓето. Истражувањата покажаа дека постои силна поврзаност помеѓу изложеноста на пестициди и Паркинсоновата болест – хронично и прогресивно нарушување на движењето.
Ризик од рак: Во 2015 година, Меѓународната агенција за истражување на ракот ја информираше јавноста дека глифосатот – најкористениот пестицид во светот – веројатно предизвикува рак.
Извештајот од 2011 година покажа дека глифосатот е помеѓу 60 и 100 проценти од причините за загадувањето на воздухот. Во Европа, повеќе од 40 отсто од подземните води се позитивни на глифосат, а Германците овој пестицид го пронашле во човечка урина. Глифосат е пронајден во човечката крв, па дури и во мајчиното млеко.
Здравјето на децата: Децата се поподложни на токсини од возрасните. Американската академија за педијатрија предупреди дека изложеноста на пестициди на рана возраст е поврзана со рак во детството, намалена когнитивна функција и проблеми во однесувањето. Истражувањата покажаа дека децата од предучилишна возраст изложени на пестициди имаат помала издржливост, послаба координација на очите и послаба краткорочна меморија од децата кои не биле изложени на исто ниво на токсини.
За да го намалите ризикот од овие болести, се препорачува да избегнувате купување на овие овошја и зеленчук, освен ако не се органски или произведени во вашата градина (бидејќи знаете колку го прскате овошјето и со што го прскате):
- Јагоди
- Јаболка
- Нектарини
- Праски
- Целер
- Грозје
- Цреши
- Спанаќ
- Домат
- Шери домати
- Краставица
- Бабура
Тестирањето на поединечни јагоди покажало дека тие се прскани со дури 17 различни видови пестициди, додека грозјето и пиперките се прскани со 15 видови пестициди.
Доколку не можете да јадете органска храна или сами да ја одгледувате, ви препорачуваме ЧЕТИРИ начини како да ги измиете овошјето и зеленчукот од пестициди:
Измијте со ладна вода
Истражувањата покажаа дека 70 до 80 проценти од пестицидите може да се измијат од овошјето и зеленчукот само со ладна вода. Важно е овошјето и зеленчукот добро да се тријат со раце под млаз вода. Исто така, треба да обрнете внимание на пукнатините и добро да ги измиете (на пример, јаболко околу стеблото), бидејќи тука обично остануваат пестицидите.
За да се ослободите од пестицидите, овошјето и зеленчукот треба да се мијат под млаз вода најмалку 30 секунди.