четврток, 18 август 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„SocGen“ објави помала загуба од очекуваната по напуштањето на рускиот бизнис

„SocGen“ објави помала загуба од очекуваната по напуштањето на рускиот бизнис

Засилената активност во банкарството на мало и инвестициското банкарство и помогна на „Societe Generale“ да оствари помала загуба од очекуваната во вториот квартал, нанесувајќи удар од 3,3 милијарди евра од продажбата на нејзината руска единица, пренесува „Reuters“.

Француската банка, која не даде нови информации за нејзините напори да најде нов извршен директор, во средата објави дека забележала загуба од 1,48 милијарди евра, додека аналитичарите во просек очекуваа загуба од повеќе од 2 милијарди евра.

Нето добивката на банката скокна над 7 милијарди евра, околу 600 милиони евра повеќе од очекуваното, а оперативните расходи беа нешто под 4,46 милијарди евра, објави банката.

Приходите се зголемија за 23,3% до 1,5 милијарди евра во поделбата на глобалните пазари, каде што тргувањето со капитал се зголеми за 7,5% на 833 милиони евра и фиксниот приход се зголеми за 50% на 683 милиони евра.

Малопродажбата во Франција и на меѓународно ниво забележан раст на нето банкарскиот профит од 8,5% до 2,26 милијарди евра и 12,7% до 1,27 милијарди евра, соодветно.

Генерално, групата рече дека нејзиниот коефициент на рентабилност е на 10,5%, ниво што очекува да го задржи до 2025-та година.

„Ја потврдуваме нашата способност да постигнеме профитабилност од 10% врз основа на целниот коефициент на ниво 1 од 12%,“ рече извршниот директор Фредерик Одеа во соопштението за печатот, во кое исто така го потврди започнувањето на програмата за откуп на акции од 915 милиони евра.

Во мај, „Societe Generale“ ја заврши продажбата на својот бизнис во руската „Rosbank“ на „Interros Group“, компанија поврзана со рускиот олигарх Владимир Потанин.

Истиот месец, Фредерик Одеа ги изненади инвеститорите објавувајќи дека следната година ќе се повлече од функцијата извршен директор по 15 години на чело и дека неговиот наследник ќе биде објавен наесен.

Додека за изборот на наследник одлучува бордот на директори, извршниот директор во заминување рече дека го поддржува изборот на внатрешен кандидат кој ќе ја води француската банка во следните 10 до 15 години.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП