четврток, 9 февруари 2023
ПочетнаАВТОБИЗОткривање на митовите за електричните возила: Да купите нов EV или да...

Откривање на митовите за електричните возила: Да купите нов EV или да го чувате стариот бензинец или дизелаш?

Заблудата е дека секогаш е најдобро да се одржуваат старите автомобили на бензин затоа што е потребно многу енергија за да се направи нов автомобил. Но, всушност, енергијата и CO2 за кои е одговорен автомобилот со внатрешно согорување во текот на неговиот животен век се околу четири пати повисоки во споредба со производството на истото возило. За електричните возила, тој сооднос е приближно три спрема еден.

Значи, доколку купувате нов автомобил, одберете го оној со најмало можно влијание на CO2 додека возите, а тоа е електричен автомобил, пишува Top Gear. Во текот на нивниот животен век, електричните возила се одговорни за многу помалку CO2 од автомобилите со внатрешно согорување. Особено затоа што, во споредба со раните електрични возила, многу од денешните се изградени во фабрики со ниски емисии на CO2 и работат на обновливи извори на енергија.

Значи, ако сте еден од оние луѓе кои добиваат нов автомобил на секои три или четири години и сакаат да ги намалат емисиите на CO2, одете на струја. Не предизвикувајте да се изгради друг автомобил со внатрешно согорување, нагласуваат од Top Gear.

Но, што ако вашиот постоечки бензински или дизел автомобил е совршено задоволителен? Ако придонесете за производство на едно возило помалку од кој било вид, ќе заштедите CO2 на краток рок. Меѓутоа, ако возите многу или вашиот автомобил троши многу, тогаш продадете го на некој што вози помалку, советува Top Gear и додава дека купувањето на електрично возило би било исплатливо за купувачот по неколку години.

Но, ако автомобилот со внатрешно согорување што го имате е ефикасен и го возите малку, Top Gear смета дека веројатно е во ред да го задржите подолго време.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП