24 февруари, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕПет работи кои ќе го одржат вашиот мозок млад и во трето...

Пет работи кои ќе го одржат вашиот мозок млад и во трето доба

Со староста на луѓето, таканаречениот процес на когнитивниот пад се интензивира. Но, тоа не мора да биде така …

Играње друштвени игри е еден од петте добри начини да го задржите мозокот во добра форма, според германскиот професионален весник Psychologie Heute.

Остриот ум може дополнително да се “изостри” и со физички вежби, особено танцување, велат експертите.

Можеби некој не сака јога, но познатиот “поздрав до сонцето” и серија други јога позиции се еден од начините да се задржи мозокот витален.

Исто така важно е да се биде социјално активен, па затоа се препорачува да имате не-задолжителни кафе разговори со пријателите.

Особено е важно да користите компјутери. Иако повеќето постари луѓе веруваат дека е комплицирано, одбивајќи ја технологијата, овој ментален предизвик е токму она што го препорачуваат докторите.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП