понеделник, 23 мај 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Citigroup“ објави пад на профитот од 26 отсто, но ги надмина прогнозите

„Citigroup“ објави пад на профитот од 26 отсто, но ги надмина прогнозите

Акциите на „Citigroup“ паднаа за повеќе од 3% на почетокот на редовното тргување во петокот, откако американската банка објави остар пад на добивката за четвртиот квартал, според „CNBC“.

Нето добивката на доверителот се намали за 26% на 3,2 милијарди долари, додека приходот, кој достигна 17 милијарди долари, ги надмина очекуваните 16,75 милијарди долари на аналитичарите. Заработката по акција достигна 1,46 долари наспроти 1,38 долари, предвидуваа експертите анкетирани од „Refinitiv“. Ова е шести последователен квартал во кој банката успева да ги надмине пазарните очекувања.

„Citigroup“ ги наведе зголемените трошоци кои силно ги поттикнаа финансиските извештаи, додавајќи дека резултатите вклучуваат „влијание пред оданочување“ од 1,2 милијарди долари поврзано со продажбата на нејзиниот потрошувачки банкарски бизнис во Азија.

Банката објави зголемување од 18% на оперативните трошоци до 13,5 милијарди долари во четвртиот квартал.

Приходите од потрошувачкото банкарство се намалени за 6% на годишно ниво на 6,94 милијарди долари. За северноамериканскиот регион, приходите на „Citigroup“ паднаа за истиот износ на 4,4 милијарди долари, бидејќи продажбата на картички со брендот „Citi“ и малопродажни услуги исто така се намали.

Во Азија приходите се намалија за 9%, додека продажбата во Латинска Америка падна за 4%.

Расходите во глобалната банкарска единица се зголемени за 33% на годишна основа.

Приходите од инвестициското банкарство се зголемија за 18 отсто, додека оние од пазарите со фиксен приход паднаа за 20 отсто на 2,5 милијарди долари.

За 2021-ва година, „Citigroup“ рече дека нејзината нето добивка речиси се удвои на 21,95 милијарди долари од 2020-та година, додека приходите од година во година паднаа за 5 отсто на 71,88 милијарди долари.

„Продолжуваме да правиме постојан напредок во спроведувањето на нашата стратегија, како што последен пат покажа потпишувањето на договор за продажба на четирите потрошувачки бизниси во Азија“, рече извршниот директор Џејн Фрејзер. „Продолжуваме да ја трансформираме нашата банка со фокус на поедноставување и градење култура на извонредност“, додаде таа.

Кога Фрејзер ја презеде функцијата од нејзиниот претходник Мајкл Корбат пред една година, нејзината цел беше да ја подобри профитабилноста на третата по големина банка во САД во однос на средствата. За да го стори тоа, таа избра да ги напушти помалку профитабилните фрагменти од глобалната империја на доверителот. Нејзиниот прв голем стратешки потег беше да го оддалечи „Citi“ од 13 малопродажни пазари во Азија и Европа, потоа, во април, таа ги откри плановите да се откаже од Јужна Кореја и Мексико.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП