понеделник, јануари 17, 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕве колкава ќе биде загубата на Украина со пуштањето на „Северен поток...

Еве колкава ќе биде загубата на Украина со пуштањето на „Северен поток 2“

Украина ќе губи 1,3 милијарди долари годишно како транзитни такси до 2024-та година со пуштањето во употреба на „Северен поток 2“.

Ова е забележано во прегледот на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) според стендбај договорот со Украина, потпишан во летото 2020-та година.

Во последните пет години земјата добивала 2,5 милијарди долари годишно за транзит на руски природен гас во Европа. Се очекува во 2021-ва година приходите од транзитни такси да бидат за 40% помали. По пуштањето во употреба на „Северен поток 2“, Киев ќе добива 1,2 милијарди долари годишно до 2024-та година.

Во 2019-та година „Нафтогаз“ и „Газпром“ потпишаа петгодишен договор за транзит на руски природен гас во Европа, со можност за продолжување на уште 10 години. Тој предвидуваше пренос на 65 милијарди кубни метри гас во 2020-та година, а потоа намалување на 40 милијарди кубни метри годишно до 2024-та година.

Во оваа фаза, не е јасно дали двете земји ќе потпишат нов договор за транзит во позадина на сегашниот „Турски поток“ и пуштањето во употреба на „Северен поток 2“. На почетокот на октомври, „Газпром“ потпиша договори за снабдување со гас со Унгарија и со Хрватска, кои предвидуваат главниот дел од гасот да минува низ „Турски поток“ и територијата на Бугарија.

Од „Газпром“ коментираат дека ќе ја користат и рутата преку Украина доколку условите се поволни за компанијата.

Капацитетот за пренос на украинската мрежа за пренос на гас во Европа е околу 178 милијарди кубни метри годишно. Сепак, аналитичарите велат дека земјата тешко може да го искористи во целост бидејќи на мрежата и е потребна модернизација.

Изградбата на „Северен поток 2“ беше завршена на почетокот на септември, но проектот чека одобрение од германските власти. Проценката мора да покаже дали гасоводот ги исполнува европските барања. Постапката во моментов е суспендирана и се очекува проектната компанија „Nord Stream 2 AG“, со седиште во Швајцарија, да регистрира подружница во Германија за управување со проектот.

Во извештајот на ММФ се истакнува и дека лансирањето на „Северен поток 2“ може да ја влоши енергетската безбедност на Украина.

Во својата проценка за развојот на земјата, фондот известува дека локалните власти успеале да ја гарантираат независноста на централната банка, да го вратат интегритетот на антикорупциските институции и да спроведат структурни реформи. Ова овозможи завршување на првиот преглед на договорот и отворање на 699 ​​милиони долари (500 милиони права на влечење) за Украина.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

СЛЕДЕТЕ НЕ

91,751фановиЗаследи
2,158следбенициЗаследи
1,420следбенициЗаследи