26 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕНеколку причини кои ќе ве натераат веднаш да ги извадите овие намирници...

Неколку причини кои ќе ве натераат веднаш да ги извадите овие намирници од фрижидерот

Фрижидерот служи за храната да биде свежа и да ги задржи нутритивните вредности. Меѓутоа, постојат намирници кои фрижидерот буквално ги убива. Др. Џозеф Меркол, американски нутриционист и диететичар открива за кои намирници температурата пониска од 5 степени е штетна.

Домати

domati1

Претераното ладење ја нарушува конзистенцијата на доматот, неговиот изглед и вкус. Уште поголема грешка е ако во фрижидер чувате незрел домат, бидејќи процесот на созревање во него се запира.

Компир

kompiri1

Комирот се чува на суво и ладна просторија, најдобро во хартија или платнена торба. Ниската температура во фрижидерот скробот кој го содржи комирот го претвора во шеќер. Затоа комирот ја менува бојата и добива сладок вкус.

Кромид

kromid1

Ниската температура не му пречи на кромидот, но ниту него не треба да го чувате во фрижидер затоа што таму нема постојана циркулација на воздухот. Нечистениот кромид побрзо ќе се расипе во такви услови. Во фрижидер се чува само исчистен кромид, веќе подготвен за упореба.

Лук

luk1

Лукот во фрижидер брзо се расипува, и затоа е најдобро да го чувате на суво, темно место, на собна температура.

Банани

banana1

Само зрелите банани смеете да ги држите во фрижидер и тоа само неколку дена. Доколку во фрижидер ставите зелени банани, не само што нема воопшто да созреат туку и за брзо време ќе се распиат. А штом ќе ги извадите, веднаш ќе потемнат.

Леб

leb1

Интересно е тоа што на лебот помалку му штети ако го замрзнете отколку да го оставите во обичен фрижидер. Многу ниските температури, какви што се во замрзнувачот, спречуваат сушење на лебот, додека температурата од 4 до 6 степени го забрзува тој процес.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП