Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ALK 10,275.91 1.05%    ELEKTKU1 25.00 0%    ERMT 177.00 -10.15%    GRNT 943.18 0.04%    KMB 5,565.98 0.33%    MTUR 5,250.10 -0.94%    OKTA 4,507.62 -0.05%    PKB 11,800.00 7.27%    RMDEN17 99.00 1.02%    RMDEN18 98.60 -0.1%    RZLIPTE1 25.00 0%    RZUG 12.00 0%    STB 1,201.67 0.14%    TTK 1,448.32 -2.14%    

Мислите дека кафеавиот шекер е подобар од белиот?

Време: 10:19

Датум: мај 25, 2019

Категорија: ЗДРАВЈЕ

Склони сме на верувањата дека кафеавата храна е поздрава од бела, на пример кога станува збор за шекер или ориз. Зошто е тоа така?

Кафеавиот шекер е нешто малку обработен во однос на белиот шекер. За производство на обичен шекер, сокот од шекерна трска се готви и потоа се филтрира за да се формираат кристали. Кристалите подоцна се преместуваат во центрифуга која содржи меласа. Белиот шекер е подложен на понатамошна обработка за гранулите да бидат пофини и да ја отстранат меласата. Белиот шекер е рафиниран шеќер од шеќерна трска и шеќерна репка.

За да ја поедноставиме разликата помеѓу овие два вида шекери, ќе кажеме дека кафеавиот шекер е бел шекер кој не е подложен на целиот процес на рафинирање па затоа задржува одредена боја. Количината на меласа која треба да се додаде определува дали се работи за светло кафеав или темно кафеав шекер.

Двата вида на шекер содржат речиси идентични хранливи вредности. Поради тоа што е помалку обработен, кафеавиот шекер содржи одредена количина на минерали како калциум и калиум, додека белиот шекер е чиста сахароза без витамини или минерали. Главната разлика, покрај бојата, е и во вкусот. Кафеавиот шекер има поинтензивен вкус.

Денес, многумина со помала грижа на совест во нивниот чај или кафе ќе стават поголема лажица кафеав шекер бидејќи сметаат дека тоа ќе биде “помало зло”. Но, тие не се во право. Двата вида на шекер и понатаму имаат еднаков ефект врз здравјето.

За поздрав избор, одберете нерафиниран кафеав шекер.

Кафеавиот шекер се користи за печење колачи, но понекогаш и во солени рецепти. Кафеавиот шекер може да го замените со бел во само неколку рецепти бидејќи кафеавиот шекер содржи меласа, тоа влијае на текстурата на печени колачи, па водете сметка дека мора да ги прилагодите и останатите состојки во рецептот.

Кафеавиот шекер не е поздрав од белиот шекер. Не дозволувајте бојата да ве измами. Кафеавиот шекер содржи 17 килокалории на една лажичка, а белиот шекер 16 килокалории.

КОМЕНТАРИ

НАЈНОВО ОД КАТЕГОРИЈАТА

  • За се постои вистински момент: Ова е идеално време за тренинг во текот на денот

    За се постои вистински момент: Ова е идеално време за тренинг во текот на денот

    Во истражувањето учествуваа млади мажи приближно на иста возраст, тежина и физичка форма. Тие беа поделени во групи чии членови имаа задача да креваат тегови…

  • Причина повеќе секојдневно да пиете чај – добар е за мозокот

    Причина повеќе секојдневно да пиете чај – добар е за мозокот

    Многу луѓе пијат чај само кога се болни, а се повеќе има научни докази дека тоа на сите би требало да ни стане секојдневна навика.…

  • Исчистете го телото од никотин со помош на овие намирници

    Исчистете го телото од никотин со помош на овие намирници

    Кога ги оставате цигари потребно е време организмот да се исчисти од годините на пушење. Брз и здрав начин за пушачите да го исчистат телото…

  • “Попладневната дремка го зголемува ризикот од дијабетес”

    “Попладневната дремка го зголемува ризикот од дијабетес”

    Студијата на Европската асоцијација за проучување на дијабетес (EASD) во Минхен, укажува на поврзаност помеѓу попладневните дремки и појавата на дијабетес. Имено, експертите сугерираат на…

  • Зошто холинот е неопходен за организмот?

    Зошто холинот е неопходен за организмот?

    Холин е есенцијална хранлива материја која поради сличните карактеристики често се вбројува во витамините Б-комплекс. Неопходен е за нормален развој на мозокот, подвижност на мускулите,…

  • Внимавајте! Еве зошто не треба да чувате домати во фрижидер!

    Внимавајте! Еве зошто не треба да чувате домати во фрижидер!

    Доматот се плод на топли поднебја и ако се чува на температура пониска од десет степени доаѓа до распаѓање на клетките внатре во плодот и…

  • Бидете здрави цела година со помош на овој пијалок од јајца и мед

    Бидете здрави цела година со помош на овој пијалок од јајца и мед

    Зајакнете го вашиот имунитет на сосема природен начин. Ако сакате да го зајакнете имунитетот пред студените денови, тогаш секое утро земете една лажичка од овој…

  • Грозјето е природен извор на овие антиоксиданти! Дали е подобро да се јаде црно или бело?

    Грозјето е природен извор на овие антиоксиданти! Дали е подобро да се јаде црно или бело?

    Грозјето делува како природен тоник на организмот, го забавува стареењето, односно спречува деменција и дегенеративни заболувања на очите. И црното и белото претставуваат еликсир на…

  • Каков доручек е најдобар за слабеење?

    Каков доручек е најдобар за слабеење?

    За наутро да му обезбедиме на организмот доволно енергија, важно е да јадеме соодветен доручек. Ако сакате да ослабете, обврнете внимание на тоа дали за…

  • Дали е здраво да се јаде храна која не е од наше поднебје? Еве што велат експертите?

    Дали е здраво да се јаде храна која не е од наше поднебје? Еве што велат експертите?

    Дали е здраво да се купи храна која не е од наш регион? Дали потеклото на намирниците е поважно од неговата хранлива вредност, односно колку…