28 март, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАПоради климатските промени би можеле да загубиме некои од нашите омилени намирници

Поради климатските промени би можеле да загубиме некои од нашите омилени намирници

Кога зборуваме за климатските промени, акцентот е обично на честите екстремни временски услови, како што се топлотните бранови, силни бури и урагански ветрови.

Сепак, глобалниот пораст на температурата, исто така, силно ќе влијае на глобалното производство на храната. При тоа на удар ќе бидат некои од нашите омилени намирници. Научниците веќе долго време составуваат листа на храна која во иднина може да стане недостапна за многумина, а меѓу нив се чоколадото, кафето, виното, бананите, кикириките, јаворов сируп и други.

Чоколадо

Според некои нутриционисти, чоколадото е најсовршената храна во светот, со магичен вкус кој има голем број на корисни здравствени ефекти, се разбира, ако не се претера со конзумирање. Најмногу чоколадо се конзумира во Швајцарија, повеќе од осум килограми по глава на жител годишно, а просечниот Хрват годишно јаде околу три килограми, што е помалку од европскиот просек, кој изнесува околу 5,5 килограми годишно. Гладот ​​за чоколадо расте во Кина и Индија, каде што побарувачката се зголемила за 50 отсто во последните пет години.

Но, со години, научниците предупредуваат дека чоколадата би можела да стане недостапна и скапа, до 2030 година, ќе биде еден вид луксуз, како кавијар. Причината за тоа се должи на климатските промени и габичните и вирусните заболувања кои го погодуваат какаото, дрвото од кое се добива чоколадото.

Какао дрвото или Theobroma е тропска шума со плитки корени кои растат на влажна и топла почва, на температура од околу 20 степени во тесен простор северно и јужно од екваторот. Најголеми производители на какао денес се Брегот на Слоновата Коска и Гана (со удел од 60%), Индонезија и Нигерија. Меѓутоа, порастот на температурата за 2,1 Целзиусови степени до 2050 година, според предвидувањата, би можело во следните 30 години да ја уништи оваа билка, а со тоа и индустријата за чоколадо, соопшти Агенцијата за океани и атмосфера (NOAA).

Покрај тоа, какаото е многу чувствително на болести, особено габични заболувања. Така, во 1988 година, во Бразил се појавила габична болест која за година уништила 80 проценти насади. Таа катастрофа го тргна Бразил од престолот како водечки светски производител на какао и предизвика политички и социјални тензии во земјата, бидејќи повеќето одгледувачи со семејствата, претежно од провинцијата Баија, ги напуштиле насадите.

Кафе

Повеќе од половина од видовите на диво кафе се загрозени и им се заканува исчезнување, предупреди британски научник на почетокот на оваа година. Од 124 видови на диво кафе, 75 видови се загрозени поради губењето на шумите, климатските промени и ширењето на болестите и штетните видови. Понатаму, од овие 75 загрозени видови, 13 се критично загрозени, 40 загрозени и 22 осетливи. Денес, кафето се одгледува во 70 земји, а 60 проценти од зрната доаѓа од сортата арабика, чии стебла пред 1.400 години од Етиопија се пресадени во Јемен. Зрната на арабиката имаат благ и софистициран вкус, при што стотици милиони луѓе се будат секој ден, а нивниот најголем производител е Бразил.

Сепак, глобалното затоплување стана сериозна закана за арабиката. Билката арабика сака благи температури, кои во просек се меѓу 18 и 22 степени. Затоа, оваа билка добро функционира во планинските делови на тропските области на надморска височина од 1000 до 2000 метри. Сепак, како што се зголемува глобалната температура, се зголемува долната граница на која се одгледува кафето. На пример, во Колумбија, кафето еднаш се одгледувало на 1.000 метри надморска височина, а сега под 1200 метри надморска височина има многу малку видови на билката арабика. “Robusta” која има удел од 40 проценти од светското производство на кафе, исто така е загрозена, чиј најголем светски производител е Виетнам. Се користи како поевтина замена за арабика, и има горчлив кисел вкус што на многумина не им се допаѓа. Затоа, често се меша со арабика.

Покрај директните закани за арабика и робуста, дивите подвидови од кои зависи и подобрувањето на нивното семе, исто така, ќе бидат загрозени.

Производителите имаат потреба од диви подвидови затоа што ги имаат потребните гени за развој на кафе отпорни на болести и климатски промени.

Во светот има 100 милиони одгледувачи на кафе и ако тие ја изгубат можноста да одгледуваат кафе или да заработат пари, тоа ќе создаде огромни проблеми.

Вино

Климатските промени значително ќе влијаат врз производството на вина, предупредуваат научниците. Иако глобалниот пораст на температурата за околу еден степен во последните стотина години има позитивно влијание врз винската индустрија во Европа и резултираше со подобар квалитет на одбраното грозје, таквата ситуација нема да се задржи во следните децении.

– Досега, добра година беше жешка година. Но најжешките години во Франција, во 2003 година жетвата на грозје била еден месец порано од вообичаеното и резултатите не биле добри. Тоа може да биде добар показател за насоката во која одиме. Ако температурата продолжи да расте, лозовите насади нема да можат да издржат, изјави Елизабет Волкович од Харвард.

Во 2014 година, таа организирала конференција каде што, меѓу другото, беше речено дека производството на вино од Јужна Европа би можело да биде во наредните децении да се премести на север, а од Калифорнија, на подрачјето на канадско-американската граница. Освен тоа, студијата на Елизабет Волкович и нејзините соработници, објавена во Nature Communications минатата година, покажа дека од 1100 постоечки сорти грозје, само 12 од нив, околу еден процент го сочинуваат повеќето од нашите омилени вина.

Токму овие сорти ќе бидат погодени од климатските промени зошто растат во области кои во наредните децении ќе бидат погодени од сушата. Но, научниците веруваат дека винската индустрија може да се спротивстави на глобалното затоплување, ако лозарите почнат да ја искористуваат разновидноста на преостанатите 1088 сорти на винова лоза.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП