20 јуни, 2024
ПочетнаАВТОБИЗЧетири платформи за сите идни модели на Mercedes

Четири платформи за сите идни модели на Mercedes

mece platformi

„Mercedes“ најави реорганизација на производството на своите патнички модели, кои во иднина ќе користат четири главни платформи. Со цел да се модернизира и зголеми производството, компанијата во погоните во Германија ќе инвестира преку 3 милијарди евра.

Планирано е во фабриките во Зинделфинген и Унтертуркхајм да бидат вложени по милијарда евра, првенствено во развој на нови модели и мотори, а во проширувањето на капацитетот на погонот во Бремен ќе се инвестираат околу 750 милиони евра.

Остатокот од средствата е наменет за фабриката Раштат каде се изработуваат компактните модели на „Mercedes“.

Компанијата најави дека огранизациската структура на производство ќе биде повеќе централизирана и поделена на основа на механичките платформи на кои се базирани некои модели.

Предвидено е сите модели да користат една од четирите платформи: „MFA“ – зa компактните автомобили со преден погон, „MRA“ – зa поголемите модели кај кои е задржан погонот на задните тркала, „MHA“ – наменета за „SUV“ возилата и „MSA“ – за спортските автомобили.

Секоја од платформите се состои од низа модули и компоненти, па така може да се користат за автомобилите кои се разликуваат според димензиите и моторите. Првиот модел кој ќе биде концепциран на тој начин е новата „C сlasѕ“.

Покрај најавената реорганизација, „Mercedes“ планира до 2020-та да претстави и 12 целосно нови модели на автомобили.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП