26 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕШто се случува во организмот кога ќе ги оставите цигарите?

Што се случува во организмот кога ќе ги оставите цигарите?

cigarindoin38hf32hf

Како ќе реагира вашето тело кога ќе престанете да пушите? Некои корисни ефекти се појавуваат речиси веднаш, а останатите доаѓаат со текот на времето.

– По 20 минути вашиот крвен притисок и пулсот се враќаат во нормала.

– По 24 часа јаглеродниот моноксид исчезнува од вашето тело.

– По 48 часа никотинот е исфрлен од вашето тело.

– Помеѓу втората и 21-та недела се подобрува циркулацијата на крвта.

– По една година се намалува ризикот од срцев удар за една половина.

– По 10 години се намалува ризикот од рак на белите дробови.

Дали ова се доволно добри причини засекогаш да се решите од оваа лоша и нездрава навика и веднаш да ги фрлите цигарите?

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП