Во време кога здравата храна станува сè поважна за граѓаните, прашањето како да се ослободиме од пестицидите на зеленчукот пред да го консумираме е исклучително значајно.
Пестицидите се супстанции што се користат за заштита на растенијата од штетници и болести, но нивните остатоци може да бидат штетни за човековото здравје ако се внесат во поголеми количини.
Поради тоа, експертите за безбедност на храната советуваат неколку едноставни, но ефективни начини за минимизирање на овие хемиски соединенија.
Првиот и наједноставен чекор е добро миење на зеленчукот со чиста ладна вода. Истражувањата покажуваат дека обично миење со вода може да отстрани до 70 проценти од пестицидите. Но, само површинско плакнење често не е доволно. Препорачливо е зеленчукот да се потопи во вода неколку минути пред да се исплакне, за уште подобри резултати.
„Потопувањето на зеленчукот во вода барем 15 минути е важен чекор, особено за лиснатиот зеленчук и овошјето со нерамна кора, каде што остатоците од пестициди можат лесно да се задржат“, советува експерт за безбедност на храната.
Друг метод што е широко препорачан е користењето природни раствори. Растворот од вода и оцет во сооднос 3:1 е одлично средство за отстранување на пестициди.
Зеленчукот треба да стои во овој раствор најмалку 20 минути, а потоа темелно да се исплакне со чиста вода. Ваквите раствори се многу ефикасни бидејќи оцетната киселина помага во разложувањето и отстранувањето на многу хемиски остатоци.
Исто така, се препорачува и растворот од сода бикарбона. Студиите покажуваат дека растворот од една лажица сода бикарбона во два литри вода може успешно да ги отстрани пестицидите што останале на површината на зеленчукот и овошјето.
Оваа метода е особено корисна кај јаболката, доматите, краставиците и зелената салата.
Покрај домашните методи, постојат и специјални средства за чистење на овошје и зеленчук кои може да се најдат во маркетите. Но, експертите предупредуваат дека треба внимателно да се избираат ваквите производи, бидејќи некои од нив може да содржат хемикалии кои не се посакувани за директен контакт со храната.
„Најдобро е да се одбираат средства кои се целосно природни и кои не содржат дополнителни штетни хемиски компоненти. Внимателно читајте ги декларациите и секогаш одбирајте производ кој е сертифициран и безбеден за употреба“, нагласува експертот.
Дополнително, за целосна сигурност, некои зеленчуци е добро и механички да се третираат. Лупењето на кората кај компирите, краставиците и тиквичките, иако ги намалува нутритивните вредности, може значително да ја намали изложеноста на пестициди.
Кај зеленчукот со лисја како што се зелката и марулата, отстранувањето на надворешните лисја исто така значително помага.
Термичката обработка, како варењето и бланширањето, исто така помага во намалување на концентрацијата на пестициди, но овие методи може да доведат до губење на витамините и минералите.
Експертите за безбедност на храната истакнуваат дека најдобриот начин за избегнување на пестицидите е купувањето зеленчук од сертифицирани органски извори, кои гарантираат минимална или никаква употреба на пестициди.
Но, во услови кога ова не е возможно, комбинацијата од горенаведените методи ќе помогне значително да ја намалите изложеноста на овие штетни соединенија.
Во секој случај, внимателноста и свесноста за начинот на подготовка на храната е важна за заштита на здравјето. Затоа, применувајќи ги овие едноставни, но ефективни методи, секој може да направи значаен чекор кон поздрава и побезбедна исхрана.
Б.З.М.