5 мај, 2025
ПочетнаЗДРАВЈЕГорчливото е здраво: Кардиохирург тврди дека пет видови зеленчук треба да се...

Горчливото е здраво: Кардиохирург тврди дека пет видови зеленчук треба да се јадат секој ден

Доктор Стивен Гандри, експерт за здравје на цревата и кардиохирург со повеќе од 25 години искуство, истакнува дека здравите црева се основа на целокупното здравје, одговорни за сè, од имунитет до долговечност и функција на мозокот. Клучна навика што помага во одржувањето на ова здравје е јадењето вистински зеленчук.

Според него, најздравиот зеленчук има две важни карактеристики: богати се со полифеноли и имаат горчлив вкус. Токму овие соединенија ги хранат корисните бактерии во цревата, го намалуваат воспалението и ги подобруваат менталните функции. Подолу се наведени петте најздрави видови зеленчук, според д-р Гундри, кои вреди да се јадат секој ден.

Зеленчук од групата крстоцветни растенија

Брокулата, бриселското зелје, карфиолот, зелката, руколата и репата се исклучително корисни за здравјето на цревата. Овие зеленчуци го стимулираат производството на постбиотици, супстанции кои се произведуваат со ферментација во цревата и го зајакнуваат имунитетот. Тие исто така ја поддржуваат работата на митохондриите, кои се одговорни за создавање енергија во телото. Тие се богати со сулфурни соединенија кои го подобруваат здравјето на крвните садови.

Совет: Секогаш сечкајте го зеленчукот пред готвење за да го активирате ензимот што дополнително ги подобрува неговите антиканцерогени својства.

Артичоки

Артичоките се суштински дел од медитеранската исхрана. Тие содржат инулин, пребиотско влакно кое ги храни добрите бактерии во цревата. Тие се нискокалорични и богати со калиум, витамин Ц, магнезиум и фолна киселина. Не ги фрлајте стеблата бидејќи тие содржат најмногу влакна. Артичоките може да се јадат на пареа, динстани, па дури и сурови.

Коренест зеленчук

Не секој корен ги содржи истите придобивки. Ротквицата, кромидот, лукот и анасонот имаат ниска содржина на шеќер и се полни со пребиотици. Слатки компири, репката и рутабагата се исто така здрави.

Совет: Јадете варени моркови и цвекло умерено бидејќи тие ослободуваат шеќери. Наместо тоа, изберете сурово цвекло со маслиново масло и нане.

Ротквици и горчлив лиснат зеленчук

Популарни во Италија и Франција, зеленчукот како цикоријата и ендивијата содржат многу инулин и полифеноли. Нивната горчина е знак за висока антиоксидантна вредност. Ротквиците се особено богати со антиоксиданси кои го штитат телото од штетните ефекти на слободните радикали. Тие се одлични за јадење сурови.

Шитаке печурки

Печурките шитаке содржат бета-глукан, супстанца која го намалува холестеролот и го поддржува здравјето на цревата. Можат да се најдат во повеќето продавници и лесно се подготвуваат во вок или во супи.

Совет: Избегнувајте јадење сурови печурки бидејќи некои видови може да содржат токсини.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП