Со доаѓањето на летната сезона, сè повеќе македонски граѓани решаваат да земат неплатен одмор од своите редовни работни места и да заминат на сезонска работа во Хрватска.
Меѓу најчестите избори за вработување се угостителството и туризмот, каде келнерите, готвачите и помошните работници можат да заработат неколкукратно повеќе отколку во Македонија.
Зошто Македонците се одлучуваат за оваа опција?
Главната причина за ваквиот тренд се значително повисоките примања во Хрватска.
Додека просечната плата во македонското угостителство се движи околу 400 до 500 евра, во Хрватска за истата работа може да се заработат и над 1.500 евра месечно, со покриени сместување и храна.
„Работам како келнер во еден ресторан во Скопје, но секоја година летото го минувам на хрватското приморје. За три месеци заработувам колку за цела година во Македонија“, раскажува Љупчо Стојчев, кој веќе четврта сезона оди во Дубровник.
Многумина што се одлучуваат за ваков чекор, своите газди во Македонија ги информираат дека ќе бидат на неплатен одмор и ветуваат дека ќе се вратат по сезоната.
Во некои случаи, работодавците не се среќни со тоа, бидејќи остануваат без искусен персонал токму во летниот период.
Проблем за македонските угостители
Трендот на заминување на работници во странство сериозно го погодува македонското угостителство.
Ресторани и кафулиња низ целата земја се соочуваат со недостиг од персонал во летните месеци, што ги тера сопствениците да ангажираат студенти или неквалификувани работници.
„Секое лето губам по неколку вработени, бидејќи заминуваат во Хрватска или во Германија. Овде платите не можат да се мерат со нивните понуди, па тешко можам да ги задржам“, вели Марко Богдановски, сопственик на ресторан во Скопје.
Работниците бараат алтернативи
Сезонската работа во странство за многумина е начин да се заработи пристоен приход кој во Македонија е тешко достижен.
Некои ја користат шансата за да заштедат за автомобил, стан или бизнис, додека други, незадоволни од условите дома, размислуваат да заминат трајно.
„Минатата година бев во Сплит три месеци. Сега веќе размислувам да се преселам и да барам постојана работа таму“, вели Марија Димовска, 27-годишна келнерка од Битола.
Овој тренд не покажува знаци на намалување, особено во услови кога македонската економија не може да понуди конкурентни плати.
Додека едни угостители се борат да задржат работници, други пак, го гледаат ова како можност за подобра иднина во странство.
Б.З.М.