17 април, 2025
ПочетнаЗДРАВЈЕШто се случува со вашето тело ако јадете црвено месо секој ден?

Што се случува со вашето тело ако јадете црвено месо секој ден?

Црвеното месо, како рамстековите и хамбургерите, често е тема на дебата во здравствениот свет.

Иако црвеното месо е богат извор на протеини и клучни хранливи материи како железо и цинк, експертите предупредуваат дека консумирањето премногу црвено месо може да има сериозни последици.

Диететичарката Патриша Колеса истакнува дека црвеното месо може да биде дел од урамнотежена исхрана, но не се препорачува дневен внес.

Диететичарот Кристина Илиен се согласува, нагласувајќи дека црвеното месо содржи високо биодостапно хем железо, што е особено важно за луѓето со ниско ниво на железо или анемија. И покрај овие придобивки, и двајцата препорачуваат ограничување на потрошувачката на максимум два пати неделно поради негативните здравствени ефекти.

На краток рок, зголемениот внес на протеини може да доведе до повисоки нивоа на енергија и постабилни нивоа на шеќер во крвта.

„Порција од 113 грама црвено месо обезбедува околу 30 грама протеини, кои го поддржуваат обновувањето на мускулите и го стабилизираат шеќерот во крвта“, објаснува Илиен.

Сепак, долгорочните последици не се толку позитивни.

Пречестото консумирање црвено месо може да го влоши варењето бидејќи содржи заситени масти и нема влакна, што може да доведе до надуеност, запек или дијареа. Колеса предупредува:

„Масното црвено месо може да предизвика дигестивни нарушувања, особено ако се консумира редовно.

Покрај тоа, црвеното месо може да придонесе за зголемување на телесната тежина, бидејќи е покалорично од растителните извори на протеини, што го отежнува одржувањето на калорискиот дефицит.

Црвеното месо не мора целосно да се исфрли, но треба да се консумира повремено.

Една од клучните причини за ограничување на црвеното месо е неговото влијание врз здравјето на срцето. Колеса објаснува дека високото ниво на заситени масти може да го зголеми холестеролот и крвниот притисок, што на долг рок го зголемува ризикот од срцеви заболувања.

Се зголемува и ризикот од рак на дебелото црево. Научните истражувања сугерираат дека исхраната богата со црвено месо може да го зголеми овој ризик за 20 до 30 проценти.

„Соединенијата како нитритите и соединенијата формирани со пржење и печење црвено месо се поврзани со зголемен ризик од рак на дебелото црево“, вели Колеса.

Иако умереното консумирање црвено месо може да биде дел од урамнотежена исхрана, диететичарите препорачуваат замени како што се масните риби (лосос, скуша, сардина), кои се богати со омега-3 масни киселини корисни за здравјето на срцето.

„Пилешкото и мисиркиното месо се исто така одлични опции, додека растителните извори на протеини како киноата и грашокот можат да помогнат да се постигне поразновидна и нутритивно богата исхрана“, сугерира Илиен.

Најдобар пристап кон исхраната е рамнотежа – црвеното месо не мора целосно да се исфрли, туку треба да се консумира повремено, додека дневните оброци треба да се засноваат на повеќе хранливи извори на протеини.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП