Срцето е мускул кој работи постојано и го одржува телото во живот. Јадењето одредена храна може да му помогне на вашето срце да остане здраво, додека другата храна може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар.
Кардиолозите се согласуваат дека за здравјето на срцето треба да се избегнуваат следниве намирници. Тоа не значи дека не можете да уживате во овие артикли одвреме-навреме, но тие не треба да бидат дел од вашата редовна исхрана.
Црвено месо
Црвеното месо како говедско, телешко и јагнешко месо е богато со холестерол и заситени масти. Затоа, пред да копате во сочен стек од Т-коска, имајте на ум дека животинската маст која се наоѓа во црвеното месо е особено лоша за вашето срце и артериите и треба да се ограничи на мал процент од вашата севкупна исхрана.
Кога велиме црвено месо, можеби ќе се изненадите кога знаете дека свинското месо е вклучено во категоријата црвено месо. Иако може да се продава како здрава алтернатива на живината, тоа не е.
Иако на вашето тело му требаат протеини, најдобро е да изберете извори на протеини здрави за срцето, вклучувајќи пилешко, мисирка, риба и морски плодови. Уште подобро, наместо животински протеини пробајте растителни протеини како тофу, леќа, наут или црн грав! Ако месојадот во вас сè уште сака црвено месо, уживајте во повремениот стек или исецкајте како посебно задоволство.
Сланина, виршли и друго преработено месо
Сланина. Се чини дека деновиве ја има насекаде – додаток во чинија за појадок, додаток на бургер или дури и на парчиња на некој коктел. Тоа е толку вообичаено во јадењата што може да мислите дека е во ред да уживате во таа мрсна лента.
Факт е дека сланината не само што е полна со заситени масти, туку содржи и големи количини на натриум, а и двете се поврзани со зголемен ризик од срцеви заболувања. Истото важи и за виршлите и деликатесите како салама, шунка и пастрма. Затоа, сведете го појадокот со сланина и јајца на минимум.
Помфрит и друга пржена храна
Помфритот, заедно со сите пржени јадења, содржи високо ниво на заситени масти и транс масти, два вида на масти кои се особено лоши за здравјето на срцето. Но, тој помфрит содржи и сол, што е уште една закана за вашето кардиоваскуларно здравје.
Следниот пат кога ќе имате желба, одлучете се да направите помфрит во рерна така што ќе ги исечете компирите и ќе ги печете на силен оган со маслиново масло, наместо да ги пржите. Исто така, прескокнете го сендвичот со пржено пилешко и пробајте да вкусните пилешко на скара.
Слатки пијалоци и житарици
Чаша со житарки и сок за појадок. Сода со ручек. А не енергетски пијалок пред теретана. Ќе бидете изненадени колку шеќер има во многу од храната и пијалоците што ги уживаме редовно! Шеќерот предизвикува зголемување на телесната тежина, што може да доведе до висок крвен притисок, дијабетес и дебелина, а сето тоа е лошо за вашето срце.
Покрај тоа, може да влијае и на вашите артерии со зголемени нивоа на триглицериди и еден вид холестерол познат како LDL. Конечно, вишокот шеќер е исто така поврзан со воспаление во телото. Наместо сода, префрлете се на вода и не заборавајте да ги читате етикетите за да можете да изберете храна со помалку додаден шеќер.
Чипс и грицки
Различни чипсови и грицки се високо преработена храна која е пржена и натоварена со адитиви заедно со големи количини на натриум. Во нив навистина нема ништо здраво. Тие можат да придонесат за зголемување на телесната тежина, срцеви заболувања и зголемен ризик од мозочен удар.
Полномасни млечни производи
Млечните производи се важен дел од урамнотежената исхрана. Наместо тоа, изберете млеко, јогурт и сирење со малку маснотии за да го намалите вкупниот внес на масти, а сепак да ги добивате придобивките што ги обезбедуваат овие млечни производи.
Кога станува збор за млекото, можеби ќе сакате дури и да пробате алтернативи на млеко без млечни производи како бадемово или овесно млеко. Овие производи нудат кремаста текстура на млеко, но без животинска маст која може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања.
Печива
Иако можат да бидат многу вкусни, лебот, колачињата и печивата содржат големи количини шеќер и масти. Иако може да се ужива повремено, најдобро е да не ги правите редовен главен производ во вашата исхрана. Наместо тоа, одлучете се за поздрави задоволства како овошје и јаткасти плодови кога сакате нешто слатко и уживајте во тие фенси колачи или колачиња како посебно задоволство.
Кога станува збор за изборот на храна, фокусирајте се на хранлива храна која му помага на вашето срце да продолжи да чука и избегнувајте ги оние што можат да го спречат да ја врши својата работа.