20 јули, 2024
ПочетнаАВТОБИЗОвој автомобил го има најбрзото полнење на батериите во светот

Овој автомобил го има најбрзото полнење на батериите во светот

Иако некои автомобили беа најавени со огромни моќи за полнење, независен тест покажа реални вредности.

Јасно е дека електричните автомобили се исклучително брзи, особено во однос на забрзувањето. Сепак, еден од нивните недостатоци е брзината на полнење на батериите – иако моќта се зголемува, времето на полнење е многу подолго отколку кај класичен „SUS“ автомобил.

Меѓу нив, сепак, се истакна еден модел. Според независното истражување спроведено од „P3 Group“, денес има неколку автомобили кои ќе обезбедат 300 километри досег за помалку од 20 минути на полнач.

Меѓу нив најуспешен е „Lotus Emeya“, со значително подобар резултат. Она што е важно за него е тоа што батеријата од 102 kWh се полни од 10% до 80% капацитет за само 14 минути.

Поврзан со 400 kW DC полнач, овој автомобил постигна максимална моќност на полнење од 402 kW и просечна моќност на полнење (брзина) од 331 kW. Импресивно, имајќи предвид дека денес електричните автомобили во просек нудат моќност под 200 kW.

Овој тест не го вклучува „Porsche Taycan“ со декларирана максимална моќност на полнење од 320 kW, како и „Nevera“, за која производителот тврди дека може да издржи до 500 kW.

Покрај „Lotus“, на тестот имаше уште девет модели, меѓу кои и неколку особено интересни како што се електричните адути на „Mercedes“ и „BMW“, како и незаменливиот „Tesla“ и новиот „Kia EV9“.

Според тоа, „Lotus Emeya“ може да додаде 310 km досег по само 10 минути на полначот – се разбира, единствениот проблем е да се најде толку моќен полнач, додека SUS автомобилите го полнат резервоарот за помалку од две минути.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП