14 јули, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Cisco“ создаде фонд за инвестирање во „AI“ стартапи

„Cisco“ создаде фонд за инвестирање во „AI“ стартапи

Американскиот технолошки гигант „Cisco“ создаде фонд од 1 милијарда долари за инвестирање во стартапи со вештачка интелигенција (ВИ). На овој начин, компанијата им се придружува на големите играчи во индустријата кои брзаат да стекнат акции во мали компании за вештачка интелигенција.

Преку својата инвестициска група, „Cisco“ инвестираше во „Cohere“, „Mistral AI“ и „Scale AI“, меѓу другите компании. Компанијата веќе вети речиси 200 милиони долари од фондот.

Стартапот „Scale AI“ е проценет на близу 14 милијарди долари, додека програмерите на т.н. Главните модели „Cohere“ и „Mistral“ се во разговори со инвеститорите за собирање капитал по проценка од по 5 милијарди долари, велат изворите.

Овие основни модели на вештачка интелигенција се изградени со користење на големи количини на податоци и може да се применат за широк опсег на задачи.

Откако „OpenAI“ поддржан од „Microsoft“ ја започна возбудата за вештачката интелигенција со лансирањето на „ChatGPT“, неколку технолошки компании како „Meta“ и „Amazon“ исто така инвестираа во различни стартапи со вештачка интелигенција.

„Cisco“ направи над 20 аквизиции и инвестиции фокусирани на вештачката интелигенција во изминатите неколку години.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП