13 јуни, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАПРВА СНИМКА НА ПАЦИЕНТ СО ЧИП ВО МОЗОКОТ: Има 29 години, неподвижен...

ПРВА СНИМКА НА ПАЦИЕНТ СО ЧИП ВО МОЗОКОТ: Има 29 години, неподвижен е, со мислите работи на компјутер

Деветминутниот клип го прикажува пациентот, кој е парализиран од рамената надолу, како навидум го движи курсорот на екранот на лаптопот само со својот ум.

Компанијата на американскиот милијардер Илон Маск, Neuralink, објави видео за кое тврди дека го прикажува првиот пациент во кој е вграден нивниот мозочен чип, за кој се вели дека игра онлајн шах и покрај тоа што е неподвижен.

Видеото е објавено на официјалниот профил на „Neuralink“ на социјалната мрежа X (поранешен Twitter), која исто така е во сопственост на Маск.

Деветминутната снимка го прикажува пациентот, кој е парализиран од рамената надолу, како навидум го движи курсорот на екранот на лаптопот само со својот ум.

На видеото се гледа како тој игра шах и свири музика на својот лаптоп.

Скај њуз наведува дека пациентот, чиј идентитет до сега не бил познат, за време на преносот во живо рекол дека се вика Ноланд Арбо и дека има 29 години.

Арбо изјавил дека по сообраќајната несреќа останал неподвижен под рамената.

Маск минатиот месец објави дека на првиот пациент му бил вграден мозочен чип во јануари и дека можел да контролира компјутерски глушец само со своите мисли.

-Операцијата беше супер лесна. Буквално бев пуштен од болница ден потоа. Немам никакви когнитивни потешкотии – изјави Арбо за процедурата за вградување на имплантот.

Тој рече дека претходно „виртуелно се откажал од играњето“ на видео играта „Цивилизација VI“.

-Вие од „Неуралинк“ ми дадовте можност повторно да го направам тоа, а истиот ден играв цели осум часа – изјави Арбо.

Сепак, тој исто така рече дека новата технологија „не е совршена“ и дека „се појавиле одредени проблеми“.

– Не сакам луѓето да мислат дека ова е крајот на патувањето, има уште многу работа, но ова веќе ми го промени животот – додаде Арбо.

Во видеото на „Neuralink“ тој зборуваше и за процесот низ кој поминал за да се обучи да го користи овој уред, кој лекарите му го вградиле во јануари.

Арбо рекол дека размислувал како би било да може да ја движи раката, но дека на крајот испаднало дека тој целосно се навикнал наместо тоа да го движи курсорот на компјутерот.

-Едноставно, интуитивно ми дојде да почнам да замислувам како се движи курсорот. Тоа е како да го користам The Force за да влијаеме на курсорот, а можам да го движам кога сакам – рече Арбо користејќи израз од филмскиот серијал „Војна на ѕвездите“.

Тој додаде дека обуката не завршила тука.

– Се чини дека секој ден учиме нешто ново – заклучил првиот пациент на Маск.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП