3 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕОвие шест намирници имаат повеќе протеини од јајцата

Овие шест намирници имаат повеќе протеини од јајцата

Кога станува збор за храна која е богата со протеини, јајцата често се едни од оние кои веднаш ни паѓаат на ум. Постојат многу причини за тоа, бидејќи јајцата се вкусни и хранливи. Секое големо јајце нуди шест грама протеини, според американското Министерство за земјоделство. Сепак, постојат и други опции за ужина кои нудат уште повеќе протеини од јајцата.

Диететичарката Новела Луи состави листа на овие намирници.

Конзервирана риба

Конзервираната риба е извор на морска храна богата со протеини. На пример, една мала конзерва лосос (75 грама) има 18 грама протеини, според „USDA“.

Конзервираниот лосос, туна, пастрмка и сардина, чии коски често се мали и доволно меки за јадење, се исто така извори на калциум и витамин Д. Ако бараме друг начин да ги вклучиме омега-3 масните киселини во нашата исхрана, ова е одличен избор.

Свежо сирење

Оваа храна има 12 грама протеини за секоја порција од 100 грама, според „USDA“. Ако внимаваме на внесот на сол, можеме да бараме опции со малку натриум или без натриум, истакнува Луи за „EatingWell“.

Можеме да додадеме и овошје како јагоди во сирењето за дополнителни влакна и сладост или зеленчук како краставица. Овие комбинации обезбедуваат добро заоблена закуска богата со протеини и влакна.

Бадеми

Редовното консумирање бадеми може да го подобри нивото на холестерол и да го заштити срцето, според мета-анализата од 2019-та година.

Порција од приближно 42 грама бадеми, или околу 35 бадеми, содржи девет грама протеини, според „USDA“. Покрај тоа, од сите јаткасти плодови, бадемите имаат најмногу влакна, витамин Е и калциум.

Кефир

Кефирот е ферментиран пијалок налик на јогурт кој се прави од кефирски зрна и млеко. Според „USDA“, кефирот има девет грама протеини на приближно 240 милилитри.

Исто така е одличен извор на калциум, фосфор и витамин Д, кои заедно со протеините се важни хранливи материи за здравјето на коските. Можеме само да го пиеме или да го користиме како основа за смути

Наут

Околу 83 грама варен наут имаат повеќе од седум грама протеини, според „USDA“.

Наутот е и добар извор на железо. Спарувањето со храна богата со витамин Ц, како што е преливот од цитрус, ќе му помогне на нашите тела подобро да го апсорбираат минералот, кој е важен за производство на енергија.

„Наут е достапен и вкусен. Направете сами хумус или искористете го во салата. Печениот наут е исто така одличен избор“, предлага диететичарот.

Бадемемов путер

Ако не сакате да јадете цели бадеми, можете да уживате во намаз, како путер од бадем. Според „USDA“, две супени лажици од овој намаз обезбедуваат приближно седум грама протеини.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП