26 мај, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАЧетири причини зошто фановите на „iPhone“ треба да го пробаат „Android“

Четири причини зошто фановите на „iPhone“ треба да го пробаат „Android“

И „Apple“ и „Android“ уредите имаат свои добри и лоши страни. Сепак, обожавателите на „iPhone“ често одбиваат да се префрлат на алтернативниот оперативен систем на „Google“, некои од навика, други – затоа што мислат дека производите на „Apple“ се подобри во целина.

Сепак, „Fast Company“ дава четири причини зошто корисниците на „iPhone“ треба да ги испробаат можностите на паметните телефони со „Android“.

Избор на хардвер

Кога купувате нов телефон, опциите на вашиот „iPhone“ се сведуваат на неколку големи и средни модели, плус еден мал во форма на застарениот „iPhone SE“.

Сепак, кај „Android“ има паметни телефони од сите можни големини, карактеристики и цени. Има и широк избор на уреди што се преклопуваат, како и оние што се претвораат во таблети.

Има, секако, уникатни варијанти на иновативни телефони, како што е „Light Phone“, кој има екран со е-мастило и минимален сет на функции за да не го одвлекува вниманието на корисниците.

Накратко: со „Android“, можете да најдете телефон што одговара на вашата личност. Ова нè доведува до…

Поставки

Опциите за прилагодување на „iPhone“ се подобруваат малку по малку со текот на времето, но сè уште се светлосни години далеку од оние на „Android“.

Има и огромен избор во однос на апликациите за „Android“. Го барате вашиот омилен веб прелистувач? Верзијата на „Android“ е секогаш пофункционална од верзијата за „iOS“.

Самиот паметен телефон со „Android“ може да се вчита и со секакви постари, постабилни верзии на апликации кои не се достапни на „Google Play“. На „iOS“, можностите се ограничени во тековните верзии во „App Store“.

Употребливост

„Android“ е генерално полесен за користење од „iOS“. А она што не е лесно обично може да се измени за да биде.

Не ви се допаѓа да го контролирате телефонот со гестови? Можете да додавате копчиња на екранот на интерфејсот на „Android“. Сакате да го користите вашиот паметен телефон повеќе како компјутер? Или префрлајте датотеки на еден? Има беспрекорни карактеристики за тоа.

На „Android“, можете да ги задржите и вашите најкористени апликации на работната површина и да пристапите до другите со еден удар. Како и пристап до поставките на апликацијата директно од самата апликација, наместо да се движите низ обемната и незгодна апликација „Поставки“ на „Apple“.

Известувања

Сакајте ги или не, известувањата се начин на живот за сопственикот на паметниот телефон. Стандардно, известувањата на „Android“ се групирани, подредени и последователни во паѓачкото мени до кое е секогаш достапно само со брзо лизгање надолу од горниот дел на екранот.

Тие исто така се полесно да се прилагодат, без разлика дали тоа им ги принудува, поставуваат сопствени звуци на нив или одлучуваат колку е видливо да бидат тие.

„Apple“ вложи многу напор за да ги направи известувањата во „iOS“ поинтуитивни, но животот со известувања на „Android“ е само многу помалку задушувачки.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП