29 мај, 2024
ПочетнаАВТОБИЗЕве нормален електричен автомобил за само 18.000 евра (ФОТО)

Еве нормален електричен автомобил за само 18.000 евра (ФОТО)

Дури и по повеќе од една деценија на главниот пазар, ЕВ не успеваат да бидат прифатливи на начинот на кој конвенционалните автомобили беа во минатото.

Но, постојат исклучоци: Во САД, во моментов можете да купите електричен модел за само 19.995 американски долари, или приближно 18.200 евра. Ова е околу 5.000 евра помалку од цената на најприфатливиот електричен автомобил во Европа во моментот – „Dacia Spring“, и тоа е автомобил од многу повисока класа.

Автомобилот за кој станува збор е „Chevrolet Bolt EV“, кој во минатото беше достапен и во Европа како „Opel Ampera-E“.

Но, има две улоги: прво, тоа е цена за последните единици за производство, затоа што „Bolt EV“, беше прекинат на крајот на декември и најверојатно нема да добие нова генерација. И второ, цената е по даночен кредит. Од 1-ви јануари во САД, даночните кредити за електрични автомобили се значително намалени, но „Bolt EV“ е сè уште во нивниот обем, а попустот сега може директно да се одземе од цената. Значи, автомобилот, кој на своето деби чинеше околу 37.000 американски долари и сега е намален на 27.495 долари, практично може да се купи за 19.995 долари.

Додека „Bolt“ нуди 4,16 метри во должина, 200 коњски сили на врвна моќност и 417 км опсег на едно полнење, како што е мерено со циклусот на тест ЕПА. Батеријата е 66 киловат часови.

Главниот недостаток на „Bolt EV“ е релативно бавно полнење против позадината на моделите „Tesla“ или „Hyundai“, на пример. Поради намалувањето на интересот, ГМ одлучи да престане со производство на моделот и да го замени со електрични автомобили од следната генерација. Но, има ли доволно „Bolt“ на дилерите за да дојдат до нив за неколку месеци, прашува „USA Today“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП