4 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕПроверен рецепт за руска салата

Проверен рецепт за руска салата

Со текот на годините, различни делови од Источна Европа развија свои варијации на оваа салата, но тие споделуваат неколку основни состојки: компири, јајца, моркови, кисели краставички, грашок и прелив на база на мајонез.

Руската салата е незаменлив дел од празничната трпеза и е популарна низ Источна Европа и светот. Салатата е позната под различни имиња како што се „Енсалада Руса“ или „Оливије салата“ или „Салат Оливија“.

Ова е едноставна салата од 18 век, измислена од Лусиен Оливие и која ја консумираат луѓето ширум Источна Европа, пренесува City Magazine.

Руска салата, рецепт

Состојки:

Компир;

Моркови;

Јајца;

Грашок;

Кисели краставички;

Шунка;

Мајонез и сенф.

Подготовка:

Руската салата е лесна за подготовка, но подготовката бара неколку чекори и дополнително време бидејќи зеленчукот и јајцата мора да се сварат и изладат пред подготовката.

Чекор 1: Ставете ги јајцата во тенџере со ладна вода. Оставете да зоврие и варете десет минути. Извадете ги јајцата од водата и оставете ги целосно да се изладат.

Чекор 2: Неизлупените компири и моркови ставете ги во тенџере со вода. Додадете една лажичка сол и оставете да зоврие. Гответе додека зеленчукот не омекне, околу 20-25 минути. Извадете го од водата и оставете да се излади целосно.

Чекор 3: Излупете ги и исечете ги киселите краставички.

Чекор 4: Исцедете го и исплакнете го грашокот.

Чекор 5: Излупете ги и исечкајте ги јајцата, компирите и морковите.

Чекор 6: Ставете ги сите состојки во голем сад и измешајте.

Чекор 7: Во помал сад измешајте мајонез со сенф и бибер. Додадете ја смесата во состојките за салатата и повторно измешајте сè.

Важен совет при правење салата: Не ја посолувајте смесата со мајонез. Мајонезот, како и сенфот, веќе содржат многу сол. Прелијте ја салатата со преливот, вкусете, па дури потоа посолете по потреба. Запомнете, секогаш можете да додадете сол, но не можете да ја отстраните!

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП