7 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕВистинската пача по цената се познава, а лажната – по желатинот!

Вистинската пача по цената се познава, а лажната – по желатинот!

Пачата е еден од најпопуларните месни производи во Македонија, особено за време на зимските празници. Но, колку е вистинска пачата што ја купуваме во месарниците? И колку вреди да платиме за неа?

Во скопските месарници, цената на пачата се движи од 150 до 200 денари за половина килограм. Но, не сите месарници гарантираат за квалитетот на својот производ.

„Пачата што ја продавам е домашна, без никакви додатоци и желатин, туку со чисто месо и лук. Јас ја правам сам, не ја купувам од други. Затоа ја продавам по 180 денари за половина килограм, бидејќи е вредна”, вели Сашо Т., сопственик на месарница во населбата Ѓорче Петров.

Но, не сите потрошувачи се задоволни со пачата што ја нудат месарниците. Некои велат дека пачата е превара, бидејќи содржи многу желатин и малку месо.

„Ретко се наоѓа да се купи вистинска пача, бидејќи повеќето месарници продаваат пача со желатин која има лош вкус. Јас сум пензионер и не можам да си дозволам да платам 180 денари за половина килограм пача, која е полна со вода и хемикалии. Сакам да јадам вистинско месо, а не пластика”, вели Драгомир Билјановски, жител на Скопје.

Денар на оваа тема разговараше со експерти кои објаснуваат дека вистинската пача треба да содржи најмалку 60% месо, но во пракса тоа не се почитува.

„Треба да се прават чести контроли во месарниците и да се проверува дали пачата што ја продаваат ги исполнува стандардите за квалитет и за безбедност. Некои месарници користат животински отпадоци, како кожа, коски и внатрешни органи, за да направат пача. Тие додаваат и желатин за да ја направат пачата поцврста. Но, тоа е штетно за здравјето на потрошувачите”, коментираат експертите.

Тие апелираат до потрошувачите да бидат внимателни при купувањето на пача и да бараат декларација и фискална сметка. Исто така, советуваат да се избегнуваат месарниците кои нудат пача по многу ниска цена, бидејќи тоа може да значи дека пачата е „фалсификувана“.

Пачата е дел од македонската традиција и култура, но треба да се консумира со мерка и разум. Потрошувачите имаат право да знаат што јадат и да бараат квалитет и безбедност на својата храна.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП