21 февруари, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАКинезите развија супериорна технологија, лансираа ракета на метан во орбитата

Кинезите развија супериорна технологија, лансираа ракета на метан во орбитата

Ракетата ZK-2 I3, развиена од кинеската приватна воздухопловна компанија LandSpace, во саботата утрото се подигна од центарот за лансирање на сателити Џиукван во северозападната кинеска провинција Гансу, лансирајќи три сателити во нивните планирани орбити.

Тоа е втор успешен лет на компанијата со ракета од серијата ZK-2, најнов пример на кинеските приватни воздушни компании кои ставаат сателити во планираната орбита.

Успешното лансирање би можело да ја зголеми довербата на инвеститорите во метанот како потенцијално ракетно гориво, за кое се смета дека помага во намалување на трошоците и поддршка на ракетите за повеќекратна употреба на почист и поефикасен начин.

Лансирањето успешно испорача три комерцијални сателити во сончевата орбита на околу 460 километри над Земјата, дополнително нагласувајќи ја зрелоста и стабилноста на ракетата-носач ZK-2. Тоа, исто така, означува чекор напред за компанијата и кинеската комерцијална воздушна индустрија, се вели во соопштението.

Карактеристики на ракетата

Zhuque-2 Y-3 има вкупна должина од 49,5 метри, дијаметар од 3,35 метри, тежина на лансирање од 220 тони и потисок од 268 тони, што го прави способен да лансира товар од 1,5 тони во типична сончева синхрона орбита на околу 500 километри над Земјата. Според компанијата, идните модели на крајот би можеле да ја зголемат носивоста на четири тони, додавајќи дека тоа би можело да го олесни распоредувањето на сателити во ниската орбита на Земјата и товарни вселенски летала.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП