Сремуш, уште познат и како шумски или див лук е билка што сама никнува со изразени нутритивни вредности и интензивен мирис кој потсетува на лукот.
Сремуш(див лук) е моќен природен антибиотик, кој е богат со витамин Ц, алицин, алисулфидом, минерални материи, сулфурни соединенија, каротин… Во народната медицина се смета за билка која е полековита од лукот, а притоа и се дава предност поради тоа што расте сама и не е третирана со пестициди.
Сремуш се собира уште од античките времиња, а денес љубителите на природата и туристите со задоволство го собираат кога ќе дојдат до него, но претпазливо – морате да го имате потребните предзнаење за да не ги помешате со идентичните самоникливи видови, кои многу се отровни.
Какви благотворни својства има дивиот лук?
* влијае на подобро памтење и концентрација
* помага во респираторните проблеми
* ги спречува болестите на срцето и крвните садови
* борба против несоница и вртоглавица
* корисен е за остеопороза и артритис
* штити од инфаркт и го зајакнува срцето
* врзува за себе отрови и масти од крвта, цревата и стомакот и ги исфрла надвор од телото
* намален крвен притисок
* го поттикнува бубрежното работење
* ги смирува дигестивните проблеми
* третира дијареа, мрзеливост на цревата и тврда столица
* помага за реума
Сремуш има широка примена во гастрономијата и одличен избор е за разни сосови, салати…

Ви го прикажуваме рецептот за лековита тинктура од листовите на дивиот лук, кој може да се користи превентивно.
Подготовка: Свиткајте 200 грама листови и прелијте ги со литар ракија па затворете ги во стаклена тегла или шише. Нека отстои 20 дена, и од време на време, промешајте ја оваа смеса. А потоа процедете, префрлете ја во темно стаклено шише и добро затворете и чувајте го на темно место. Оваа тинктура се конзумира два до три пати на ден, така што една кафена лажичка се меша во малку ладна вода.