9 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕЛуѓето кои ретко се болни ја јадат оваа храна, велат диететичарите

Луѓето кои ретко се болни ја јадат оваа храна, велат диететичарите

Храната која редовно ја јадеме влијае на здравјето на нашиот организам, а меѓу другото и на нашиот имунитет. Имунитетот е важен за да бидеме отпорни и заштитени од одредени вируси или бактерии кои ни се закануваат. Како што објаснуваат диететичарите за Healthline, луѓето кои ретко се разболуваат редовно јадат храна за која е докажано дека го зајакнува имунитетот. Еве ја здравата храна.

Цитруси

Повеќето луѓе веднаш се свртуваат кон витамин Ц откако ќе настинат. Тоа е затоа што е докажано дека помага во зајакнување на имунолошкиот систем. Се верува дека овој вид на витамин значително го зголемува производството на бели крвни зрнца, кои се клучни во борбата против болестите и инфекциите. Повеќето цитрусни овошја се богати со витамин Ц, вклучувајќи грејпфрут, портокали, мандарини, лимони и лимета.

Брокула

Брокулата е полна со витамини и минерали, како и со многу други антиоксиданси, кои се одлични за нашето здравје. Диететичарите објаснуваат дека оваа храна е позната како еден од најздравите зеленчуци што можеме да ги ставиме во чинијата, а особено е добра за зајакнување на имунитетот.

Лук

Лукот и дава вкус на храната и долго време се користи за медицински цели. Раните цивилизации ја препознале неговата вредност во борбата против инфекциите бидејќи го зајакнува имунитетот. Се чини дека својствата на лукот за зајакнување на имунитетот доаѓаат од неговата висока концентрација на соединенија како алицин. Оваа храна може да го забави и стеснувањето на артериите, поради што луѓето ја користат за намалување на високиот крвен притисок.

Ѓумбир

Ѓумбирот е уште една состојка на која многу луѓе се свртуваат откако ќе се разболат. Диететичарите тврдат дека може да помогне да се намали воспалението и гадењето.

Спанаќ

Спанаќот се најде на оваа листа не само затоа што е богат со витамин Ц, туку и затоа што е полн со бројни антиоксиданси и бета-каротин кои можат да ја зголемат способноста на нашиот имунолошки систем да се бори против инфекции. Најздраво е кога се готви што помалку за да ги задржи хранливите состојки.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП