26 февруари, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕРешението е скапо, ама функционира - како спортистите се справуваат со загадениот...

Решението е скапо, ама функционира – како спортистите се справуваат со загадениот воздух преку зима?

Со пристигнувањето на зимата и почетокот на грејната сезона, жителите на Скопје се соочуваат со еден од најголемите еколошки проблеми – загаден воздух.

Според последните мерења, нивото на честички ПМ10 и ПМ2.5 во воздухот во Скопје е над дозволените граници, а тоа го загрозува здравјето и квалитетот на живот на граѓаните.

Загадениот воздух не само што предизвикува респираторни и кардиоваскуларни заболувања, туку и ги ограничува можностите за физичка активност на отворено.

Многу скопјани кои сакаат да останат во форма и да ја подобрат својата кондиција се соочуваат со дилемата: да трчаат надвор и да го дишат отровниот воздух или да одат во фитнес центар и да платат скапа членарина.

Затоа, сè повеќе луѓе се одлучуваат за третата опција: да купат лента за трчање и да ја користат во својот дом. Лентите за трчање се едни од најпопуларните фитнес справи кои овозможуваат ефикасни кардио вежби без да зависат од временските услови или од распоредот на фитнес центрите.

Според вработени во специјализираните продавници за спортска опрема, бројот на продадени ленти за трчање во последните месеци се зголемил за 50%.

Јован Московски, 35-годишен правник од Скопје, вели дека планира да купи лента за трчање и за неа да потроши 42.000 денари.

Тој посочува дека не може да го поднесе загадениот воздух преку зима, а сака да остане во форма и да има место каде што ќе може да трча.

„Јас сум спортист и обожавам да трчам низ парковите, планините, а и по улиците на Скопје. Но, кога ќе пристигне зимата, тоа станува невозможно. Воздухот е толку загаден што не можам да ги наполнам белите дробови со свеж воздух и се гушам. Секогаш кога излегувам надвор, чувствувам како ми гори грлото и како ми се сушат очите. Освен тоа, не можам да уживам во погледот кон Водно или Кале, бидејќи сè е прекриено со магла“, ни изјави Јован.

Тој додава дека планира лентата за трчање да ја постави во дневната соба и секоја вечер пред спиење да може да се истрча, додека покрај него е вклучен прочистувачот на воздух.

„Тоа е единствениот начин да се чувствувам здрав и да го одржам својот ритам на трчање. Јас мислам дека лентата за трчање е најдобрата инвестиција за моето здравје и благосостојба“, заклучи Јован.

Но, не сите скопјани можат да си дозволат да купат лента за трчање, кои често чинат повеќе од една плата.

Затоа, некои од нив се обидуваат да ги искористат другите опции за вежбање во затворен простор, како што се статичните велосипеди, орбитреци или тежинските справи.

Една од нив е 28-годишната Марина Стојановска, маркетинг менаџерка од Скопје, која рече дека не може да си купи лента за трчање, па затоа одбрала да вежба на статичен велосипед.

„Јас сум љубител на велосипедизмот и обично возев низ градот или до Водно. Но, со загадениот воздух, тоа станува ризик за моето здравје. Затоа, решив да купам статичен велосипед и да го ставам во спалната соба. Така можам да вежбам кога сакам и колку сакам, без да зависам од времето или од загаденоста на воздухот“, ни кажа Марина.

Таа додаде дека статичниот велосипед ѝ помогнал да го подобри своето здравје и физички изглед.

„Освен што губам килограми и ја затегнувам мускулатурата, јас се чувствувам и посреќна и поопуштена. Велосипедот е моето мало бегство од стресот и загаденоста на Скопје“, рече Марина.

Владата на Република Македонија обезбедува разни мерки за намалување на загадувањето на воздухот во Скопје, кои вклучуваат субвенции за замена на старите печки на дрва со еколошки почисти, едукативни кампањи за подигање на свеста за енергетска ефикасност и заштита на животната средина и зелени иницијативи за подобрување на квалитетот на воздухот.

Но, додека се чекаат резултатите од овие мерки, скопјани се присилени да се снаоѓаат со она што им е на располагање.

Една од нештата што ги прават е да купуваат справи за вежбање кои можат да ги користат во своите домови.

Тоа го потврдува и Борис Петровски, 24-годишен вработен во продавница за спортска опрема во Скопје, кој ни изјави дека муштерии постојано се јавуваат и доаѓаат за да се распрашаат за справите за вежбање.

„Има голем интерес за фитнес опрема, особено за лентите за трчање. Луѓето сакаат да купат ленти за трчање затоа што можат да ги користат кога и каде што сакаат, без да зависат од времето или од загаденоста на воздухот. Лентите за трчање се практични и ефикасни за подобрување на физичката кондиција и здравјето“, рече Борис.

Тој додаде дека продажбата на лентите за трчање почнува да се зголемува со забрзано темпо.

„Секој ден продаваме барем една лента за трчање. Некогаш имаме и листи на чекање, бидејќи немаме доволно ленти на залиха. Лентите за трчање се најпродаваната фитнес опрема во моментов“, рече Борис.

Според него, лентите за трчање имаат различни цени и квалитет, зависно од моделот и од производителот.

„Најевтините ленти за трчање чинат околу 20.000 денари, а најскапите до 100.000 денари. Поскапите ленти имаат повисок стандард, подобар квалитет и повеќе функции, како што се брзина, програми, мониторинг на пулсот и сл. Но, и поевтините ленти можат да го задоволат основното барање на корисниците: да можат да трчаат во своите домови“, рече Борис.

Тој заклучи дека лентите за трчање се одлична алтернатива за скопјани кои сакаат да бидат физички активни, но не можат да излегуваат надвор поради загадениот воздух.

„Лентите за трчање им овозможуваат на луѓето да вежбаат во удобноста на својот дом, без да го изложуваат своето здравје на ризик. Лентите за трчање се модерен и популарен начин на вежбање, кој се очекува да продолжи да расте во иднина“, изјави нашиот соговорник.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП