1 март, 2024
ПочетнаКУЛТУРА"Леб и сол" одликувани со државен Орден за заслуги

“Леб и сол” одликувани со државен Орден за заслуги

Македонскиот претседател Стево Пендаровски ги одликуваше членовите на групата „Леб и сол“ Бодан Арсовски, Кокан Димушевски, Влатко Стефановски и Гарабет Тавитјан со Орден за заслуги за Република Северна Македонија.

Пендаровски им го врачи орденот „за извонредно, автохтоно и единствено музичко творештво“, истакнувајќи дека групата „остави трајни вредности во современата македонска музика и придонесе за афирмација на македонската музичка уметност и македонската култура во светот“.

Според него, скопскиот квартет „ја прослави земјата на светската мапа на уметнички достигнувања“. Затоа ги смета за „национално наследство кое одамна е впишано во културната и општествената ДНК на македонската земја, народ и сите граѓани“.

„Вашата музика, драги лауреати, има митски димензии во вените на македонската душа затоа што претставува културно наследство со кое се поистоветуваат растечките генерации и живите генерации Македонци“, нагласи Пендаровски.

Од првиот албум, објавен во далечната 1978 година, членовите на групата „Леб и сол“ се дефинирани како „неприкосновени инструментални виртуози и пионери во она што критичарите го нарекоа фузија на светската музика – комбинирање рок, џез и традиционални македонски ритми, создавајќи музика која далеку ги надминува временските граници“, рече македонскиот претседател.

Според неговите зборови, членовите на групата „Леб и сол“ за речиси половина век постоење се „наметнале како национална гордост и категорија, статус што без напор го одржуваат со години, до денес“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП