23 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАИндија - следната Кина или суперсила со своја траекторија?

Индија – следната Кина или суперсила со своја траекторија?

Дали Индија е следната Кина? Ова прашање го поставуваат многу луѓе кои го следат развојот на оваа азиска економија во последната деценија. И покрај одредени потешкотии, земјата има подобри перформанси во голем број индустрии и стекнува сопствен имиџ на сѐ повеќе пазари.

Индија не е новата Кина, бидејќи новата суперсила маршира во ритамот на сопствениот тапан и би можела да „ужива во неколку години многу висок раст“, ​​сметаат во „Riedel Research Group“.

„Јас сум многу, многу оптимистички настроен за Индија – таа ги прави сите правилни работи и има многу добри шанси да ги надмине очекувањата во следните шест до 24 месеци“, рече Дејвид Ридел, главен извршен директор на фирмата за истражување и анализа на капиталот.

 „Дефинитивно ја претпочитам Индија отколку Кина. Кинеската економија е многу поголема и ова е извонредна промена затоа што Индија историски отсекогаш имала помалку резултати од Кина“, додава тој.

Ридел, исто така, тврдеше дека Индија е „многу различна земја“ од она што е Кина денес и некогаш. Земјата успешно маневрираше со стапицата за раст на средниот приход со помош на голем број алатки како што се монетизацијата и дигитализацијата на нејзината економија, како и промената на даночната структура.

Замката со среден приход е ситуација на економски развој во која растечките економии стагнираат на ниво на среден приход и не се во можност да преминат во рангот на земјите со високи приходи.

„Мислам дека Индија има шанса да ужива во неколку години многу висок раст и тоа е она што инвеститорите треба да го бараат“, додаде Ридел.

Индија ќе ги надмине Јапонија и Германија и ќе стане трета по големина економија во светот до крајот на деценијата, според прогнозите на „S&P Global“ и „Morgan Stanley“ во декември минатата година.

А некои од главните сектори на кои азиската земја смета за да го оствари ова се аутсорсинг и финансии.

„Ова е навистина декада на проширување на индиските финансиски услуги. Целиот бизнис со заеднички фондови, банкарскиот бизнис во приватниот сектор — тие навистина имаат деценија на раст пред нив“, изјави за „CNBC“ Маниш Чохани.

Послаби изгледи за Кина

Од друга страна, траекторијата на раст на Кина можеби не е толку позитивна како што беше некогаш, велат аналитичарите.

Во следните пет години, Кина нема да биде толку силна како што беше во изминатите пет години, предвиде Ридел, наведувајќи ја високата урбана невработеност кај младите и зголемениот број на синџири на снабдување кои се оддалечуваат од Кина како главни пречки.

Во мај, невработеноста кај младите во земјата се искачи на рекордно високо ниво од 20,8% за младите од 16 до 24 години.

Кина, исто така, неодамна забележа голем број економски податоци послаби од очекуваното, што укажува на тоа дека темпото на раст забавува. Фабричката активност во земјата во јуни го означи своето второ намалување, а не-производствената активност беше најслаба откако Пекинг ја напушти својата строга политика „нулта ковид“ кон крајот на минатата година.

Сепак, Ридел рече дека видел некои позитивни знаци во некои потрошувачки и туристички индустрии.

„Не сум вечен песимист за Кина. Само денес ми е потешко да најдам можности таму“, заклучува тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП