16 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕРешението можеби е полесно отколку што се чини: Причина за депресија може...

Решението можеби е полесно отколку што се чини: Причина за депресија може да биде и недостатокот на ОВОЈ ВИТАМИН

Студијата покажува дека нискиот статус на витамин Б12 е поврзан со симптоми на депресија, но исто така покажува дека фолната киселина не е поврзана со депресија.

Истражувачите од Ирската надолжна студија за стареење (ТИЛДА) објавија нова студија која ја испитува врската помеѓу статусот на фолна киселина и витамин Б12 и нејзината поврзаност со повисока преваленца на депресивни симптоми кај постара група.

Студијата покажува дека нискиот статус на витамин Б12 е поврзан со симптоми на депресија, но исто така покажува дека фолната киселина не е поврзана со депресија.

Наодите откриваат релевантни информации за постарите возрасни лица, јавното здравство и креаторите на политики за подобро да разберат како да го идентификуваат ризикот и да усвојат заштитни мерки за подобрување на здравствените резултати за луѓето над 50 години, известува Медикал експрес.

Студијата опфатила луѓе на возраст над 50 години на кои им биле мерени нивоата на фолати и витамин Б12 во текот на четири години и биле прегледани за депресија. Утврдено е дека луѓето со ниски нивоа на витамин Б12 имаат 51 отсто поголем ризик да развијат симптоми на депресија во рок од четири години, но таква поврзаност не е забележана кај луѓето со дефицит на фолати.

Очигледно е дека зголеменото внесување на овој витамин или суплементацијата може да избегне многу случаи на депресија кај постарите лица и нејзините последици.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП