16 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕЕксперт предупредува: „Социјалните мрежи се поврзани со депресија“

Експерт предупредува: „Социјалните мрежи се поврзани со депресија“

Социјалните мрежи можат да имаат „исклучително штетни ефекти“ врз менталното здравје на децата и адолесцентите, предупреди врвниот американски лекар, повикувајќи ги технолошките гиганти да преземат акција.

„Поминуваме низ национална криза во менталното здравје на младите и се плашам дека социјалните медиуми се главниот двигател на оваа криза – нешто на што итно треба да одговориме“, предупредува Вивек Мурти во изјавата која го прати извештајот објавен во вторник.

Потребни се повеќе истражувања за „подобро да се разберат ефектите на социјалните медиуми“ врз младите, но „многу докази“ потврдуваат дека тоа може да има негативни последици, вели тој во извештајот од 19 страници. Истражувањата утврдија врска помеѓу користењето на социјалните мрежи и појавата на депресивни симптоми. Присилувајќи ги тинејџерите да се споредуваат себеси, овие платформи можат да ја поткопаат нивната самодоверба, вели Вивек Мурти.

„Треба да се воведе минимална возраст“

„Младите девојки се поранливи од момчињата. Користењето на овие платформи ги изложува повеќе од момчињата на сајбер-малтретирање или дури и развој на нарушувања во исхраната, според истражувањето цитирано од Вивек Мурти. Сите млади луѓе исто така може да бидат изложени на опасна содржина, која прикажува, на пример, насилни или сексуални дејствија“, вели тој.

Технолошките компании треба да спроведат „минимална возраст“ за децата кои сакаат да се приклучат на нивните социјални мрежи и да создадат стандардни поставки кои подобро ја штитат нивната приватност, нагласи Марти. До 95 отсто од младите Американци на возраст од 13 до 17 години велат дека користат социјална мрежа и третина ја користат „речиси постојано“, според истражувачкиот центар Пју.

Монтана го забрани ТикТок

Социјалните медиуми и нивното влијание врз младите се загрижувачки во САД. Монтана усвои закон минатата недела за забрана на апликацијата ТикТок следната година, со што стана првата американска држава што го стори тоа.

Покрај проблемите со податоците и дезинформациите, локалните власти ја критикуваа платформата и за нејзиното штетно влијание врз менталното здравје на најмладите. Во март, Јута донесе закон со кој се бара социјалните мрежи да добијат родителска согласност пред да им дозволат на малолетниците пристап до нивните платформи.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП